Tuleva rakennusmestari luottaa työllistymiseen

Hyvällä rakennusmestarilla pitää olla pitkät hermot, viilipyttymäinen asenne ja hyvät sosiaaliset taidot. - Alalla pärjääminen ei ole kiinni sukupuolesta vaan luonteesta, uskoo Katariina Viitapohja.

Ensimmäistä vuotta rakennusalan työnjohdon koulutusohjelmassa Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK) opiskelevalla Katariinalla oli pienenä mielessään kolme urapolkua: hän aikoi prinsessaksi, poliisiksi tai rakennusalalle. - Prinsessaksi ryhtyminen ei Suomessa ole kovin helppoa, Katariina nauraa. - Poliisikouluun pääsy jäi pienestä kiinni, ja se harmitti silloin tosi paljon. Nyt kuitenkin olen löytänyt sen itselleni mieluisan alan ja herään aamuisin mielelläni koulunpenkille.

Haalarihommien kautta mestariksi

 

Ennen opintoja Katariina ehti työskennellä kaksi vuotta rakennusfirmoissa Helsingissä ja Hämeenlinnassa: - Siinä ehti hyvin nähdä, millaisia eri töitä rakennusalalla on. Niistä rakennusmestarin hommat kiinnostivat eniten, ja sen perusteella päätin hakea opiskelemaan.

- Olen luonteeltani johtajatyyppinen ja sosiaalinen ja uskon, että nuo luonteenpiirteet auttavat minua tällä alalla. Sosiaalisuus on tärkeää, sillä työssä joutuu olemaan kanssakäymisessä monien eri ihmisten kanssa. Täytyy myös olla rohkea ihmisten kanssa ja uskaltaa tehdä päätöksiä.

Useat firmat toivovat rakennusmestareilta myös perustason työkokemusta rakennuksilta. Katariina suosittelee lämpimästi, että mestareiksi haluavat kokeilisivat myös haalarihommia. - Ainakin itselleni se on ollut ihan kullanarvoinen kokemus, kun on nähnyt työntekijän silmin sen puolen ja tietää nyt ihan käytännössä, millainen on esimerkiksi hyvä mestari ja miten omaa toimintaa voisi parantaa.

Kova into opiskella

 

Hattulasta kotoisin oleva Katariina on tykännyt opiskella Hämeenlinnassa. - Perhe, ystävät ja lentopalloharrastus ovat tässä ihan lähellä. Asuntokin oli valmiina. Opintojen jälkeen olisi ehkä kiva jo suunnata muualle. Ainakin Helsingin seudulla rakentamisen tilanne näyttää hyvältä.

- Nyt ykkösvuonna meillä on ollut paljon kieliä, fysiikkaa ja matematiikkaa. Alan asioista on käyty oikeastaan vasta pintaraapaisu. Kakkosvuodesta eteenpäin paneudutaan sitten niihin tarkemmin, Katariina kertoo.

Parasta Katariinan opinnoissa ovat olleet uudet ihmiset. - Opiskeluryhmässämme on rento tunnelma, mikä on todella positiivista. Itselläni oli välivuosien jälkeen jo kova into päästä opiskelemaan. Nyt olen saanut mahdollisuuden tehdä sitä, mitä olen halunnut.

Luottoa työllistymiseen

 

Opintojen myötä myös tulevaisuus alkaa aueta. - Nyt voi jo vähän unelmoida tulevasta työstä, joka olisi luultavasti jossain isossa firmassa ja kyseessä olisi pitempiaikainen kohde, kuten vaikkapa kerrostalo. Haaveena olisi myös päästä joskus ulkomaille töihin. Vaihtoon aion lähteä jo opiskeluaikana, luultavasti Saksaan, Espanjaan tai Englantiin, Katariina kertoo.

- Sitten kun työkokemusta on enemmän ja kielitaito on karttunut, ajattelin hakea vastaavan mestarin opintoihin.

Työllistymisen suhteen Katariina on luottavainen. - Tässä vaiheessa opintoja laaja skaala töitä, joita pystyy hakemaan. Monet, joilla ei ole aiempaa kokemusta alalta, hakevat kesätöihin rakennuksille. Itse olen hakenut sekä haalarihommiin että mestariharjoittelijaksi.

- Hyvien suhteiden luominen alalle jo opiskeluaikana on tietysti tärkeää, Katariina painottaa.

Nainen pärjää varmasti

 

Rakennusala on miesvaltainen, mutta Katariinan mukaan naisten määrä näyttäisi kasvavan. Katariinan ryhmän kolmestakymmenestä opiskelijasta viisi on naisia. - Itse tykkään tehdä miesten kanssa töitä. Eikä alalle hakeutuminen missään nimessä ole kiinni sukupuolesta vaan luonteesta ja omista kiinnostuksen kohteista.

- Työ ei ole fyysisesti raskasta, enemmänkin henkisesti raskasta. Pitää pysyä viileänä kuin viilipytty. Homma on vastuullista ja sopii sellaisille, jotka uskaltavat ottaa vastuuta ja johtaa. Siis yhtä hyvin naisille kuin miehille.

Teksti ja kuva: Taina Lehtomäki

HAMKissa on tarjolla yhteishaussa yli tuhat opiskelupaikkaa. Meillä on mahdollista opiskella kokopäiväisesti tai työn ohessa. Tutustu tarjontaamme osoitteessa www.hamk.fi/koulutus. Valinta on sinun!


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo