Tuoreet kansanedustajat haluavat opiskelupaikan joka nuorelle

Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja Antti Lindtman (sdp) ovat alle kolmekymppisiä ja ensi kertaa kansanedustajina. Kansanedustajan työ tarkoittaa heille mahdollisuutta ajaa itselle tärkeitä asioita – vaikka oman yksityisyyden ja vapaa-ajan kustannuksella.

Eduskuntatalon kahviossa kuhisee. Täysistunnon käytäntöjä koskeva koulutus on juuri loppunut, ja tuoreet kansanedustajat tankkaavat välipalaa. Pöytien ääressä istuvista henkilöistä tunnistaa heti kohutun Jussi Halla-ahon (ps) ja ex-fitness-tähti Kike Elomaan (ps).

– Koulutuksessa opeteltiin esimerkiksi painamaan niitä mielipidettä ilmaisevia nappuloita, kertoo Sanni Grahn-Laasonen, 28, joka aloitti kansanedustajana muutama viikko sitten.

Sanni kaataa kuppiin teetä ja tervehtii puoluetoveri Lasse Männistöä. Molemmat pääsivät eduskuntaan Kokoomuksen riveistä ensi yrittämällä. Hetken päästä pöytään istahtaa SDP:n Antti Lindtman, uusi kansanedustaja hänkin. 28-vuotias Antti oli pyrkinyt eduskuntaan jo kahdesti aiemmin, ja tällä kertaa ahkera vaalityö palkittiin reilulla 4 800 äänellä.

Yhdessä maksuttoman koulutuksen puolesta

Eduskuntaan nousseet kansanedustajat ajoivat tänä keväänä kirjavasti erilaisia asioita. Sannin vaaliteemana oli kansainvälisyys, Antin taas nuorisotyöllisyys ja työelämä. Yhdestä asiasta tuoreet kansanedustajat ovat ainakin täysin samaa mieltä.

– Maksuton koulutus on Suomen menestystekijä, Sanni sanoo.

Pääsykokeiden poistamisesta, opintotuesta ja lukukausimaksuista on puhuttu paljon, ja teemat tulevat varmasti vastaan eduskunnassa seuraavan neljän vuoden aikana. Sanni ja Antti pitävät tärkeänä, että nuori voi päästä haaveammattiinsa rahatilanteesta riippumatta.

Syrjäytyminen on molempien mielestä vaarallista.

– Jokaisen peruskoulusta valmistuneen pitäisi saada opiskelupaikka, Sanni sanoo.

– Nuorista on työttömänä useampi kuin laman aikana. Tämänkin aamupäivän aikana yksi nuori on jäänyt pysyvästi pois työelämästä, Antti huomauttaa.

Nuoret kansanedustajat ovat kokeneita politiikassa

Työpaikkana eduskunta on Sannille ja Antille vielä uusi, mutta molemmat kiinnostuivat politiikasta jo kouluaikoina.

– Olin luokan pisin, joten minut valittiin aina edustajaksi, Antti naureskelee.

Antin ensimmäinen saavutus oli välipalatarjoilu oppilaille, jotka olivat koulussa yli kolmeen. Sen hän toteutti kahdeksannella luokalla. Sittemmin Antti on vaikuttanut muun muassa Vantaan kaupunginvaltuustossa ja palkansaajien keskusjärjestö SAK:ssa. Sanni puolestaan aloitti Suomen Lukiolaisten Liitossa, mutta ehti työskennellä viisi vuotta Iltalehden toimittajana ennen viimeisintä työtään ministeri Alexander Stubbin lehdistöavustajana.

 Tarina on tyypillinen uusien kansanedustajien joukossa.

– Luulen, että kaikkia nuoria kansanedustajia yhdistää se, että olemme aloittaneet politiikan parissa aikaisin, Sanni summaa.

Palkka ei ole tärkeintä

Kansanedustajan viikko kostuu monesta palasta. Maanantai vietetään maakunnassa, loppuviikko eduskunnassa erilaisissa kokouksissa ja tapaamisissa. Forssassa asuva Sanni matkaa joka viikko neljäksi päiväksi Helsinkiin. Koska päivät venyvät välillä iltamyöhään, on aika harrastuksille järjestettävä muualta.

– Hei, mikäs aamu mennään vesijumppaan? ohikulkeva kollega kysäisee Sannilta.

– Kävisikö torstaina ennen kahdeksaa? Sanni huikkaa.

Vaativa työ tarkoittaa myös tuntuvaa korvausta. Kansanedustajien muhkeat palkkapussit herättävät monissa kateutta: uusi kansanedustaja tienaa 6 335 euroa kuussa.

– Se on halpa hinta siitä, että luovut yksityisyydestä ja vapaa-ajasta. Jos tekisin yhtä paljon töitä yrittäjänä, tienaisin varmasti enemmän, Antti huomauttaa.

– Kukaan ei varmasti hae rahan takia eduskuntaan, Sanni jatkaa.

Kokemus on jo osoittanut molemmille, että eduskunnassa päätöksiä ei tehdä hetkessä. Omaa pääteemaa saatetaan käsitellä vasta parin vuoden päästä. Ahkeruudella on kuitenkin merkitystä, ja molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että yksittäisellä kansanedustajallakin on mahdollisuus vaikuttaa.

– Pitää vain olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Antti sanoo.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo