Työkokemus: Vapaaehtoistyö antaa potkua ansioluetteloon

Työkokemusta kartuttavan opiskelijan kannattaa olla luova. Oman alan kokemusta voi palkallisen työn lisäksi kartuttaa vapaaehtoistyöllä ja yhdistystoiminnalla. Kasvatusalaa opiskeleva Lotta Vähämäki rikastuttaa ansioitaan luotsaamalla Reddie Kids -kerhoa.

Neljä noin kymmenvuotiasta tyttöä tiivistää rinkiä ohjaajan ympärillä.

– Mä haluan istua ton vieressä, yksi tytöistä lausahtaa ja siirtyy ohjaajan kylkeen. 

Lotta Vähämäki (kuvassa) muistaa naurahtaneensa ja naurahtaa vieläkin, kun kertoo viime kevään kerholaisistaan. Samalla kerhokerralla Vähämäki sai tytöt hyvälle mielelle leikin avulla: toisten tyttöjen sydämen muotoisiin pahveihin piti kirjoittaa kehuja ja lopuksi kehuttiin kutakin tyttöä kerrallaan oikein kunnolla.

Oman alan työkokemuksen hankkiminen voi siis olla kivaa. Vähämäki, 25, opiskelee Helsingin yliopistossa yleistä ja aikuiskasvatustiedettä kolmatta vuotta. Koska oman alan töitä on vaikea saada opiskeluaikana, Vähämäki ryhtyi ohjaamaan Suomen Punaisen Ristin Reddie Kids -kerhoa .

– Ohjasin nuorempana varhaisnuorten kerhoja ja leirejä ja kun muutin Helsinkiin kaipasin jotain vastaavaa puuhaa. Sitten näin ilmoituksen lehdessä ja ilmoittauduin viikonlopun kestävään koulutukseen, Vähämäki kertaa.

Ohjaaja suunnittelee budjetin ja aikataulun

Reddie Kids -kerhonohjauksesta ei saa rahallista korvausta. Sen sijaan ohjaajana oppii kerhon aikataulun ja sisällön suunnittelua, kerhon budjetin laatimista ja ohjaamista sekä petraa esiintymistaitoja.

Kerhonohjaajat hoitavat kaiken itse, kerhotilojen hankintaa myöten. Vähämäki sai ilmaisen kerhotilan helsinkiläisestä koulusta, josta myös 9–11 -vuotiaat kerholaiset löytyivät. Viikoittaisissa kerhoissa ohjaajat tutustuttavat lapset Punaisen Ristin arvoihin, kuten suvaitsevuuteen ja inhimillisyyteen, Punaisen Ristin tekemään työhön Suomessa ja maailmalla sekä ensiaputaitoihin.

– Omat kerholaiseni toivoivat paljon ensiapuharjoituksia. Harjoittelimme kylkiasentoa ja nenäverenvuodon tyrehdyttämistä. Kerran harjoittelimme hätänumeroon soittamista siten, että jokainen kerholainen vuorollaan soitti leikisti hätänumeroon ja jokainen oli vuorollaan hätäkeskuspäivystäjä, Vähämäki kuvaa.

Ohjaajat saavat itse suunnitella kerhon ohjelman, mutta apuakin Punaiselta Ristiltä saa niin paljon kuin tarvitsee. Kukin ohjaaja saa esimerkiksi oppaan, jossa on muun muassa ohjeita leikkeihin.

Ohjaajien pitää olla 15-vuotta täyttäneitä, mutta koulutusta ei vaadita, sen saa Punaiselta Ristiltä. Käytännössä kerhojen vetäjät ovat esimeriksi lastentarhanopettajiksi tai nuorisotyönohjaajiksi opiskelevia nuoria ja kerhonohjaamisesta ja lapsista pitäviä nuoria.

Kerhossa voi testata oppimisteorioita

Kerhonohjaus vie ohjaajalta viikossa muutaman tunnin. Vähämäen kerho kesti tunnin ja sen lisäksi aikaa kului suunnitteluun, kerhotarvikkeiden ostoon sekä Punaiselle Ristille tehtävien kerhoraporttien laatimiseen.

Syksyllä alkavaan kerhoon Vähämäki toivoo saavansa muutaman kerholaisen lisää. Kerhonohjaus on antanut puhtia ohjaajallekin: lasten energisyys tarttuu. Vähämäki on oppinut kerhossa itsekin paljon Punaisesta Rististä ja tutustunut ohjaamiensa lasten ikäluokan kehitystasoon.

– Kerhossa olen voinut kokeilla käytännössä opiskelemiani oppimisteorioita ja se onkin auttanut ymmärtämään teorioita paremmin, Vähämäki kertoo.

 

Opintopisteitä kerhonohjauksesta

Kerhonohjauksesta kertyneillä taidoilla on mahdollisuus saada kerryttää myös opintoja lukiossa, ammatillisessa oppilaitoksessa ja jopa korkeakoulussa. Esimerkiksi  nuoriso-ohjaajaksi kouluttautuva nuori voi saada ohjaamiseen liittyvän kurssin tai osan siitä hyväksiluettua Reddie Kids -kerhonohjauksella. Mahdollisuudesta kannattaa kysyä oman oppilaitokset opinto-ohjaajalta.

Reddie Kids -kerho

  • Kerho 7–12 -vuotiaille varhaisnuorille
  • Tarkoitus tutustua Punaisen Ristin arvomaailmaan ja  ensiaputaitoihin.
  • Kerhoja on 67 ympäri Suomen.
  • Lue lisää Reddie Kids -kerhoista .

 

Kuvat:
Tiina Leppiniemi
Minttu-Maaria Partanen, Suomen Punainen Risti

 

Kerää kaveriporukka yhteen ja lähde Nälkäpäiväkerääjäksi. Lue lisää artikkelista Hauskan illan avulla voi auttaa hädänalaisia.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo