Työnhaku: Valmistutko työttömäksi?

Uutiset räiskivät ruutuun miinusmerkkisiä lukuja päivä toisensa jälkeen. Vaikka talous elpyisi, työkkärin jonojen povataan kasvavan vielä loppuvuoteen 2010 asti. Venyttääkö opintoja vai laittaa lati likoon oman työllistymisen puolesta?

Onko työmarkkinoilla tilaa?

Vastavalmistuneet työllistyvät tasaisesti. Kilpailu on kovaa, koska työtä vailla on paljon akateemisia työnhakijoita, joilla on jo työkokemusta. Mutta samaan ongelmaan vastavalmistunut törmää oli lama tai ei.

Onko vastavalmistuneella mitään toivoa konkaria vastaan?

Vastavalmistuneilla on yleensä kova motivaatio ja asenne kohdillaan. Työkokemuksen puute on pahin loukku. Osa työnantajista on kuitenkin valmiita perehdyttämään ja opastamaan työhön, jos muut asiat stemmaavat.

Miten alkuun työnhaussa?

Tärkeintä on kuulostella itseltään mitä haluaa ja mitkä ovat omat ammatilliset tavoitteet. Sen jälkeen on lähdettävä rohkeasti tantereelle: paikoilleen ei kannata jäädä. Suurtenkin unelmien kanssa voi lähteä liikkeelle; työnhaussa saatu palaute kertoo työnhakijalle nopeasti, ovatko toiveet realistisia.

Työnhakuun voi lähteä myös valitsemalla työnantajan, josta on kiinnostunut. Hakeutumalla työnantajan palvelukseen voi lähteä rakentamaan uraansa kyseisessä yrityksessä.

Töitä ei heru. Hanttihommiinko?

Tärkeintä on pitää oman alan työnhaku koko ajan käynnissä, vaikka tekisikin väliaikaisesti jotain muuta. Kannattaa miettiä, näyttääkö työttömyys vai hanttihommajakso paremmalta CV:ssä. Joskus hanttihommat ovat myös taloudellinen pakko. Toisaalta hanttihommissakin voi kartuttaa omaa osaamistaan.

Miten lisään vetovoimaani?

Opettele työnhakutaitoja jo opiskelujen aikana. Suunnittele omaa uraasi opiskelujen alusta alkaen ja bongaa itseäsi kiinnostavia työpaikkailmoituksia. Työpaikkailmoituksista näet, mitä työnantajat toivovat työntekijöiltä.

Tunnista työpaikat, joita voi löytyä yllättävistäkin paikoista. Hyödynnä työharjoittelujaksot, joilla kartutat oman alan työkokemusta.

Käytä verkostojasi. Kysele ja keskustele: kaikista työpaikoista ei ilmoiteta.

 

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo