Ulkomaille: Opiskelija reissaa reppu selässä

Omatoimimatkailu koukuttaa. Sen ovat huomanneet Mirka Moilanen ja Kenneth Solatie, jotka alkavat suunnitella seuraavaa matkaa heti edellisen päätyttyä. Tämän talven kaukokohde on Intia. Lue pariskunnan vinkit matkaan valmistautumiseen!

Televisio-ohjelmat Far Out ja Madventures ovat tehneet omatoimimatkailusta ilmiön Suomessa. Jos 70-luvulla oli muotia reilata Euroopassa, nyt nuoret suuntaavat Aasiaan. Museokierrokset ovat vaihtuneet sukelluskurssiin ja Colosseumin sijaan ihaillaan Taj Mahalia.

Mirka Moilanen, 23, ja Kenneth Solatie, 23, ovat molemmat kokeneita Aasian matkaajia. Mirka on käynyt Thaimaassa ja Kenneth Intiassa. Viime vuonna he matkasivat yhdessä Kiinassa ja Vietnamissa. Parin viikon päästä pariskunta lähtee kahdeksi kuukaudeksi Intiaan.

– Intiaa vihaa ja rakastaa. Ensimmäisen matkan jälkeen olin varma, etten koskaan enää mene sinne. Tilitin bussissa ventovieraalle, kuinka paljon koko maata vihaan, Kenneth naurahtaa.

Terve järki pelastaa pulasta

Matkan suunnittelussa ovat olleet apuna Lonely Planetin uunituore Intia-matkaopas, nettisivut ja keskustelupalstat. Intian sisäiset lennot varattiin netin kautta paikalliselta lentoyhtiöltä.

Kenneth ja Mirka ovat jakaneet matkansa kahteen osaan: toisella puoliskolla seikkaillaan, toisella rentoudutaan. Reitit on suunniteltu tarkkaan, mutta suunnitelma joustaa tarvittaessa.

Kennethiä huolettaa etukäteen eniten tyttöystävän suhtautuminen maahan.

– Toivon, että Mirka kuuntelee ohjeitani. Intiassa on tosi paljon kusetusta. Jos poliisi sanoo, että juna-asema on kiinni, se ei välttämättä ole.

Mirkan suurin huolenaihe on sairastuminen, mutta sitä on turha pelätä etukäteen. Terveellä järjellä pärjää pitkälle: pesee käsiään ahkerasti ja katsoo mitä pistää suuhunsa. Ruokapaikan valinnassa hyvä vinkki on katsoa, missä paikalliset aterioivat.

Älä pakkaa liikaa

Omatoimimatkailijan kannattaa miettiä tarkkaan, mitä pakkaa rinkkaansa. Suurimman osan tavaroista saa hankittua myös paikan päältä – yleensä halvemmalla. Mirka kertoo ottaneensa matkoilleen joka kerta liikaa vaatteita.

– Muutama vaatekerta riittää. Paikan päältä voi ostaa, ja vaatteita voi pestä todella halvalla, Mirka sanoo.

Liika shoppailu saattaa kuitenkin kostautua.

– Kannat itse kaiken koko matkan ajan, Mirka muistuttaa.

Ajanvietettä luppohetkiin

Kenneth neuvoo valokuvauksen harrastajia hankkimaan mustavalkofilmiä jo Suomesta, koska sitä ei välttämättä löydy helposti paikallisten kauppojen hyllyistä. Myös henkilökohtaisia lääkkeitä on syytä varata riittävästi. Auringon paahteessa viihtyvä Mirka kehottaa pakkaamaan laukkuun kosteusvoidetta, sillä paikan päällä myytävät voiteet ovat ihoa vaalentavia.

Ylimääräistä elektroniikkaa on turha kantaa mukanaan, eikä hienoja elektronisia laitteita kannata esitellä avoimesti.

– Paikalliset tienaavat IPodin hinnan verran rahaa 20 työvuodessa. Rahasta ei ylipäätään kannata jutella, Kenneth sanoo.

Toisaalta matkalle on syytä varata viihdykettä, sillä pitkällä matkalla tulee aina myös luppohetkiä. Musiikki ja kirjat ovat hyvä vaihtoehto. Kenneth kertoo kuluttavansa aikaa myös valokuvaamalla.

Valmistaudu myös matkan jälkeiseen arkeen

Kun lähtee kaukomaille, on kotimaassa huolehdittava rokotukset kuntoon esimerkiksi hepatiittia ja jäykkäkouristusta vastaan. Malarialääkitys on myös suositeltava.

Matkavakuutus on aivan ehdoton. Pienikin kolhu saattaa aiheuttaa yllättävän suuren laskun.

Oma asunto kannattaa vuokrata mahdollisuuksien mukaan eteenpäin matkan ajaksi. On turha kuluttaa matkarahoja tyhjillään olevaan asuntoon.

– Kotiinpaluuseen pitää säästää rahaa. Elämä jatkuu kuitenkin matkan jälkeenkin, Kenneth muistuttaa.

Mirkan ja Kennethin reitti:

Helsinki – Delhi – Agra ja Taj Mahal – Katmandu, Nepali – 1,5 viikon vaellus kävellen – Varanasin pyhä kaupunki – Chennai – Andamaanien saaristo – Chennai – Delhi - Helsinki

Tutustu myös Opiskelupaikan Ulkomaille-osioon!

Lue lisää:


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo