Ulkomaille: Opiskelupaikan kautta ulkomaille yliopistoon

Opiskelupaikkaa miettiessä kannattaa ottaa huomioon, että mahdollisuutesi ulottuvat myös ulkomaisiin oppilaitoksiin. Sinun ei kuitenkaan tarvitse pähkäillä hakuprosessia yksin. Opiskelupaikka tarjoaa auttavan käden hakupapereiden täytöstä asunnon löytämiseen.

Sveitsi, Espanja tai Viro – tai peräti Australia, Malesia tai Etelä-Afrikka? Siinä muutama vaihtoehto tulevaksi opiskelukohteeksi. Opiskelupaikka edustaa ulkomaisia huippuyliopistoja ympäri maailmaa.

Mistä moinen idea lähti liikkeelle?

– Suomalaiset ovat selvästi kansainvälistymässä, ja monet ulkomaiset huippuyliopistot ovat kiinnostuneita suomalaisista opiskelijoista. Idea lähti liikkeelle siitä, että Suomessa on hyvin vähän tahoja, jotka välittäisivät kansainvälisiä, akateemisia opiskelupaikkoja, kertoo Opiskelupaikan Teemu Halminen.

Opiskelupaikka auttaa ja tukee

– Opiskelupaikan tarkoitus on olla tukena kun hakuja ja lähtöä tehdään sekä olla myös eräänlainen tae laadusta. Edustamamme oppilaitokset ovat tunnustettuja ja tunnettuja omilla aloillaan, Halminen kertoo.

Opiskelupaikan kautta voi hakea kandi- ja maisteriohjelmiin. Palvelu on tarkoitettu kaikille, jotka ovat ulkomailla opiskelusta kiinnostuneita. Opiskelupaikalle saa lähettää myös kysymyksiä edustamistaan ulkomaisista yliopistoista.

– Kaikissa yliopistoissa on jotain todella erityistä tarjottavaa, mutta niiden pointtien vieminen nuorille vie aikaa, Halminen toteaa.

Varaa aikaa hakuprosessiin

Hakuprosessiin on syytä varata noin kaksi kuukautta aikaa. Kaikki alkaa nuoren kiinnostuksen kohteiden ja motiivien kartoittamisesta. Vasta sitten siirrytään käytännön järjestelyihin.

Papereita pitää pyöritellä paljon jo ennen varsinaista hakemista. Pitää kopioida dokumentteja, suorittaa kielikoe, kirjoittaa motivaatiokirje ja hankkia suosituskirjeet.

Nuoren taakkaa helpottaa runsaasti, jos on joku, joka tietää mitä pitää tehdä. Eikä hakuprosessi itse hakemukseen lopu.

– Kun hakija saa opiskelupaikan pitää hoitaa lennot, asunto, mahdollinen viisumi Euroopan ulkopuolella, ja muut käytännön asiat, mitä uuteen maahan muutossa tarvitaan, Halminen luettelee.

Apurahalla opiskelemaan

Monissa ulkomaisissa yliopistoissa on lukukausimaksut, joita suomalaiset usein pelästyvät. Keinoja lukukausimaksujen maksamiseen on kuitenkin useita.

– Monissa maissa Suomen opintotuella ja opintolainalla pärjää loistavasti. Kuitenkin varsinkin EU:n ulkopuolella lukukausimaksuihin voi joutua järjestämään lisärahoitusta muualta. Monesti pankeista voi hakea omaa ”opintolainaa”, jonka järjestelyt täytyy jokaisen neuvotella erikseen.

Joihinkin oppilaitoksiin on tarjolla myös erilaisia stipendejä ja apurahoja, joista voi monille olla apua.

Myöskään kielitaidosta ei kannata olla huolissaan.

– Klassikkovastaus on, että suomalaiset puhuvat todella hyvin englantia, vaikka eivät sitä itse uskokaan. Mitä parempi kielitaito, sitä helpommin asiat sujuvat, mutta usein heikompikin riittää alkuun. Kieli kehittyy hyvinkin nopeasti, kun sitä käyttää jatkuvasti.

Katso Opiskelupaikan edustamat oppilaitokset!


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo