Ulkomaille: Työnantajat arvostavat kansainvälistä kokemusta

Ulkomailla vietetty välivuosi, opiskelijavaihto tai au pair -kokemukset lisäävät kielitaitoa ja kertovat rohkeudesta. Työnantajat arvostavatkin kansainvälistä kokemusta yhä enemmän

Kasvatustieteitä Turun yliopistossa opiskellut Emma Berg tutki gradussaan kansainvälisen kokemuksen merkitystä työelämässä. Alati kansainvälistyvä työelämä tuo työnhakijalle uusia vaatimuksia.

 Berg haastatteli lopputyössään kymmentä työnantajaa, joilta kysyi muun muassa onko kansainvälisellä kokemuksella merkitystä.

– Työnantajat arvostavat kansainvälisen kokemuksen mukanaan tuomaa kielitaitoa, henkilökohtaista rohkeutta ja kulttuurintuntemusta. Kansainvälistä kokemusta voisi tietyssä mielessä verrata työkokemukseen, vaikka ei se tietenkään ole yhtä tärkeää.

Berg aloitti opintonsa vuonna 2003, pääaineenaan kasvatustiede. Sivuaineikseen hän valitsi aikuiskasvatustieteen, psykologian ja valtio-opin. Kirjava opintoskaala kertoo kiinnostuksen kohteista ja tavoitteista työelämässä.

Vaihdossa oppii kieliä ja tapaa ihmisiä

Vaihto-opiskelun lisäksi kansainvälistä kokemusta saa työelämän kautta. Välivuoden aikana ehtii esimerkiksi olla puoli vuotta au pairina Australiassa ja puoli vuotta hotellityössä Berliinissä.

 Bergin lopputyössä työnantajat pitivät kansainvälistä kokemusta merkkinä positiivisista luonteenpiirteistä ja uteliaisuudesta. Ulkomailla hankittua kokemusta arvostettiin alati kansainvälistyvän työelämän takia.

Perspektiiviä lopputyön aiheeseen Berg sai vaihto-opiskelusta ja työharjoittelusta. Hän lähti vaihtoon Italiaan vuonna 2006 ja vietti Bolognassa yhdeksän opettavaista kuukautta. Italiassa ei englannilla useinkaan pärjää, joten kieltä oli pakko opetella.

 – En osannut italiaa yhtään, kun lähdin. Kävin aluksi kuukauden tehokurssin Toscanassa, jossa opin alkeet. Siitä kielitaito alkoi sitten kehittyä kielikurssien ja jokapäiväisen kanssakäymisen myötä. Opiskelin vaihtoaikanani joitakin kursseja myös italiaksi, Berg sanoo.

 Uudestaan Italiaan Berg lähti vuonna 2008 työharjoitteluun Milanoon.

Työnantajaa ei viivästynyt valmistuminen haittaa

Tutkimuksessa työnantajat eivät pitäneet vaihto-opiskelua erityisen tärkeänä, mutta sen uskottiin vaikuttavan myönteisesti opiskelijan kehitykseen ja kypsymiseen.

Välivuoden tai vaihdon takia viivästynyt valmistuminen ei Bergin lopputyön tulosten mukaan ole kovin harmillista työnantajien näkökulmasta. On kuitenkin ristiriitaista, että nuoria kehotetaan valtion taholta ulkomaille kielitaitoja ja kokemuksia hankkimaan, mutta samaan aikaan yhteiskunta patistaa nuoria valmistumaan mahdollisimman nopeasti.

Työnantajien mukaan uudet sosiaaliset ympyrät, kulttuurintuntemus ja sivistys ovat tärkeitä koko elämän mukana kulkevia ansioita, joista on varmasti hyötyä työelämässä, alalla kuin alalla.

Härkää sarvista ja ulkomaille

Ulkomaille pidemmäksi aikaa lähteminen voi olla iso henkinen kynnys, meni sitten viettämään välivuotta tai vaihtoon. Berg suosittelee lämpimästi ulkomaille lähtöä.

– Parasta minun vaihtovuotenani olivat ihmiset, sekä paikalliset että muut vaihto-oppilaat. Opin myös kieltä ja tutustuin uuteen kulttuuriin. Jännitys puhua uutta kieltä laskee vain puhumalla.

Liikaa lähtöä ei kannata jäädä harkitsemaan, koska aina tulee yllättäviä tilanteita. Täytyy vain uskaltaa ottaa ensimmäinen askel ja lähteä.

 – Asiat järjestyvät. Ja jos jotain ylitsepääsemätöntä tapahtuu, aina voi palata kotiin, Berg lopettaa.

 

Hanki lisätietoa ulkomaille lähdöstä:

Opiskelupaikan ulkomaille-osio
Cimo
Allianssin Nuorisovaihto
Kilroyeducation


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo