Uusi opiskelija, nauti opiskelijaelämästä!

Korkeakoulut avasivat ovensa tällä viikolla aloittaville opiskelijoille. Tuutori Hanna Hesse Laurea ammattikorkeakoulusta valottaa mitä tuoreet opiskelijat miettivät ja mitä heillä on edessään. Lue myös Opiskelupaikan vinkit aloittavalle opiskelijalle.

Pääsykokeissa viime keväänä menestyksekkäästi ahertaneet uudet opiskelijat aloittivat koulutiensä korkeakouluissa tällä viikolla. Ensimmäiset viikot on omistettu orientoiville opinnoille, jotka tarkoittavat käytännössä tietopakettia korkeakouluopiskelusta, opinahjosta ja opiskelijaelämän koukeroista.

– Korkeakoulu on ihan erilainen kuin lukio tai ammattikoulu, joten alkuun kerrotaan paljon käytännöistä. Etukäteen ei siis tarvitse tietää juuri mitään, tuutori Hanna Hesse, 20, Laurea ammattikorkeakoulusta kertoo.

Tuutoreita on sekä ammattikorkeakouluissa että yliopistoilla. Tehtävä on sama: vanhempana opiskelijana ja tasavertaisena tukea koulunsa aloittavan ensi askelia opinnoissa ja mahdollisesti myös vieraassa kaupungissa.

– Tuutorit ovat tuutoripaidat päällä ja päivystämme ruokalassa ensimmäisellä viikolla päivittäin. Kysymykset koskevat mitä vaan alkaen, että mistä löytyy vessa, sosiaalialaa Otaniemen toimipisteessä opiskeleva Hesse kertoo Laurean tuutoritoiminnasta.

Vapaa-ajalla tutustuu paremmin

Monia kiinnostaa myös fuksiaiset, aloittavien opiskelijoiden kastajaiset, muut koulun aloittamiseen liittyvät perinteet ja esimerkiksi haalareitten hankkiminen. Hessen mielestä tapahtumiin kannattaa ehdottomasti osallistua.

– Tunneillakin tutustuu, mutta vapaa-ajalla liikutaan toisessa maailmassa, Hesse miettii.

Laurean sosiaalialan opiskelijoita hitsattiin yhteen myös parin päivän mittaisella leirillä, jossa oli mukana vanhempia opiskelijoita. Leirillä juteltiin aloittavien opiskelijoiden odotuksista ja peloista, ja leikin ja toiminnan avulla tutustutettiin opiskelijoita toisiinsa.

Toimintaa voi organisoida myös itse

Hesse kertoo, että ensimmäisellä lukukaudella he organisoivat kaveriporukan kanssa paljon tapahtumia kouluajan ulkopuolella. Porukka kokoontui leffailtojen ja perinteisempien illanistujaisten merkeissä. Hessen mielestä opiskelutovereihin tutustuminen ei vaadi alkoholinkäyttöä ja yhteisiä tapahtumia voikin suunnitella myös sen mukaan.

– Kun on koulussa kavereita, sinne on kivempi mennä. Tulee kuitenkin muistaa, että koulu on se ykkösjuttu.

Juhlia voi, mutta opinnot pitää pystyä hoitamaan. Jokaisen pitää tuntea omat rajansa.

Ota opiskelijaelämästä ilo irti

Hesse kehottaa kuitenkin ottamaan opiskelijaelämästä kaiken irti.

– Opiskeluaika on viimeisiä hetkiä, jolloin vastuu ja vapaus ovat tällaisessa tasapainossa. Sen jälkeen monet hankkivat perheen ja sitoutuvat työelämään.

Opiskeluajoilta jää monille muistoja ja ystävyyssuhteita, jotka kestävät läpi elämän.

Vinkit uudelle opiskelijalle:

1. Ole avoin.
2. Ota rohkeasti selvää asioista kyselemällä vanhemmilta opiskelijoilta.
3. Mieti, mitä omalta opiskeluajaltasi haluat: viinan sumentamia örväysreissuja, halki elämän kantavia muistoja, hyvän tutkinnon – valinta on sinun.
4. Kirkasta itsellesi säännöllisesti, miksi opiskelet alaasi ja mitkä ovat tavoitteesi.
5. Nauti opiskeluajasta.

Tutustu myös näihin:


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo