Valintakokeet: Kokelaiden tunnelmia pääsykokeen jälkeen

Pääsykoesaleista virtaa ulos kalpeita ja nääntyneitä pyrkijöitä. Tulevaisuuden suunnitelmat kulminoituvat yhteen päivään. Opiskelupaikka kävi selvittämässä sisäänpyrkivien tunnelmia heti valintakokeiden päätyttyä.

Silja Lampela, 21, Metropolia ammattikorkeakoulu, muotoilun koulutusohjelma, sisustussuunnittelu

”Vaikea sanoa, miten kokeet menivät. Meillä oli kaksi tehtävää, joihin saimme käyttää koko päivän, joten suurta kiirettä ei ollut. Valintakokeeseen ei oikeastaan voinut valmistautua mitenkään, koska tehtävämme olivat suunnittelu- ja piirustustöitä. Huomenna selviää pääsy toiseen vaiheeseen. Nämä olivat ainoat pääsykokeeni tänä vuonna, ja kesä menee töissä Hämeenlinnassa siivoushommissa.”

Tatu Mäkelä, 23, Metropolia ammattikorkeakoulu, muotoilun koulutusohjelma, teollinen muotoilu

”Minulla on aika vahva tunne jatkoonpääsystä. Ensin meidän piti piirtää huone, jossa on erilaisia asioita omaan alaamme liittyen ja toisessa tehtävässä piti suunnitella vyölaukku. Pyrin myös Lahden muotoiluinstituuttiin lukemaan teollista muotoilua. Aihepiiri kiinnostaa minua kokonaisuudessaan, ja harrastan piirtämistä, joka on oleellinen osa tätä alaa. Harrastuneisuus on oikeastaan ainoa keino valmistautua tämän tyyppisiin valintakokeisiin.”

Siiri Uotila, 20, Helsingin yliopisto, Venäjän kieli ja kirjallisuus, vieraan kielen linja

”Venäjän kielestä on tullut minulle intohimo, joten siksi hain tänne. Opiskelen Lahden ammattikorkeakoulussa kansainvälistä kauppaa. Valintakokeeseen valmistauduin lukemalla pääsykoekirjaa maaliskuusta asti, tosin en ole varsinaisesti päntännyt vaan lukenut aina, kun on opiskeluilta ja töiltä ehtinyt. Koe itsessään oli aika odotettu, oli helppoja ja vaikeita kohtia. Tämä oli ainoa pääsykokeeni tänä keväänä, nyt jännitetään, että pääsenkö sisään.”

Jaana Laine, 20, Helsingin yliopisto, Venäjän kieli ja kirjallisuus, vieraan kielen linja

”Koe meni aika huonosti, nyt ärsyttää. Kysymykset olivat ihan toisenlaisia, kuin olin odottanut. Olin panostanut lukemisessani tiettyihin alueisiin, eikä niitä asioita sitten niinkään käsitelty. Päätin hakea tänne, koska suorittanut Turun yliopistossa venäjän kursseja, ja pitänyt kovasti. En hae muualle tänä vuonna, ja jos en pääse sisään, niin jatkan Turussa.”

 

Tanja Parkkonen, 37, Helsingin yliopisto, estetiikka

”Pääsykoekirja oli kiinnostava, taas sitä kuvittelee ymmärtävänsä vähän paremmin, mitä taide on. Olen koulutukseltani artenomi ja lisäksi opiskellut avoimessa yliopistossa estetiikkaa, sieltä kiinnostus on lähtenyt. Lukemisen aloitin jo helmikuussa, ja olen lukenut, kun olen töiltäni ehtinyt eli noin viisi tuntia viikossa. Pääsykoe tuntui menneen aika hyvin, tehtävät olivat melko helppoja. Jos en pääse sisään, jatkan estetiikan opintoja avoimessa yliopistossa.”

Antonin Sedita, 32, Helsingin yliopisto, estetiikka

"Vaikea sanoa miten meni, olen ehkä vähän väärä ihminen sanomaan siihen mitään. Se nähdään sitten heinäkuussa. Aamulla kyllä jännitti ennen kokeeseen menoa. Olen lukenut noin kaksi kuukautta aika intensiivisesti, pidin kesäloman töistäkin näin aikaisin, että saisin lukea rauhassa. Koe ei tuonut suuria yllätyksiä, siinä oli kaksi esseetä, joiden aiheet olivat aika odotettuja ainakin minun mielestäni.”


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo