Välivuosi: Edistä opintoja avoimessa yliopistossa

Jäikö hakemasi opiskelupaikka saamatta? Älä masennu, vaan kartoita välivuoden vaihtoehdot. Avoimessa yliopistossa tai kansanopistossa voi suorittaa korkeakouluopintoja. Muista myös täydennyshaku elokuussa.

Jos hyväksymiskirje opiskelupaikasta jäi tulematta, kannattaa alkaa ahkerasti etsiä vaihtoehtoja välivuodelle. Ammattikorkeakouluopintoihin voi päästä kiinni vielä täydennyshaun kautta. Täydennyshaku  on 2.–5. 8.2010.

Avoin yliopisto

Avoimessa yliopistossa  voi välivuoden aikana suorittaa laajojakin opintokokonaisuuksia ja samalla valmistautua seuraavan kevään pääsykokeisiin . Moni suorittaa vuoden aikana yhtä paljon opintoja kuin varsinaiset tutkinto-opiskelijat. Vuoden aikana suoritetut opinnot voi hyväksilukea tutkintoon.

Avoimen yliopiston opinnot ovat maksullisia, mutta summat eivät huimaa päätä. Monet avoimen yliopistot tarjoavat myös niin sanottuja väyläopintoja, joiden kautta voi päästä yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi erillisvalinnan kautta.

Kansanopistot

Kansanopistoissa  voi opiskella avoimen yliopiston opintoja tai muuten edistää ammattitaitoaan. Kansanopistovuoden aikana monelle selkiytyy, mikä ala tuntuu itselle sopivimmalta. Kansanopistossa vietetyn vuoden aikana saa uusi ystäviä, itsenäistyy ja edistää opintoja.
 
Myös kansanopistot ovat maksullisia, mutta opiskelijat ovat oikeutettuja Kelan opintotukeen ja valtion lainantakaukseen.

Löydä mieleinen kansanopisto:

Välivuosi ulkomailla

Kiinnostaako opiskelu ulkomailla? Ulkomaisiin yliopistoihin ei ole varsinaisia pääsykokeita, vaan sisään otetaan muun muassa motivaatiokirjeiden ja kielitaitokokeiden perusteella. Ulkomailla opiskelu takaa myös täydellisen kielitaidon.

Jos into opiskeluun on kadoksissa, välivuosi kannattaa käyttää elämänkokemuksen hankintaan. Ulkomaille voi lähteä tekemään hanttihommia, au pairiksi, vapaaehtoistyöhön tai vain lomailemaan, jos esimerkiksi ylioppilaslahjarahoja tai kesätyösäästöjä on tallella.

Katso vinkit:

Syksyn yhteishaku

AMK- haku  tammikuussa alkaviin koulutuksiin on syksyllä 13.9.–15.10.2010. Jos opiskelupaikan saa tammikuuksi, välivuosi kutistuu muutamaan kuukauteen.
 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo