Välivuosi: Englannintaitajalle tie on auki Suomessa ja ulkomailla

Jos haluaa olla jyvä akanoiden joukossa, kannattaa englannin kielitaitoon satsata. Englannin kielitaidosta on etua, jatkoipa opintoja suomalaisessa yliopistossa, ammattikorkeakoulussa tai ulkomaisissa oppilaitoksissa.

Mitä jos… Opiskelupaikka valtsikasta on napsahtanut ja edessä on ensimmäinen tentti. Ei yksi, ei kaksi vaan kolme kirjaa, joista jokainen on englanninkielellä.

Entä jos tavoitteena on kansainvälinen ura ja opinnot ammattikorkeakoulussa? Näppärä vaihtoehto on valita englanninkielinen koulutusohjelma. Tarjontaa löytyy sairaanhoitajasta ympäristöinsinööriksi.

Tai mitäs, jos suunnitelmissa ovat opinnot ulkomailla?

Englantia tarvitsee opinnoissa ja työelämässä

Jokaisessa tapauksessa vahvasta englannin kielen osaamisesta on rutkasti hyötyä. Lahden kansanopiston  tarjoama Englannin kieli ja kulttuuri -koulutus  ei siis ole pelkästään niille, joilla tavoitteena on englannin opiskelu suomalaisessa yliopistossa.

- Englantia tarvitsee kaikessa opiskelussa ja paljon myös työelämässä, vastuuopettaja Hannele Paunu sanoo.

Toki monella opiskelijalla siintää haaveissa opiskelupaikka kielen parissa yliopistossa, mutta Paunun mukaan koulutuksen jälkeen on lähdetty monille eri aloille Suomessa. Osa on lähtenyt suorittamaan tutkintoaan myös ulkomaille. Silloin tällöin mukana on myös uranvaihtajia tai vuorotteluvapaata viettäviä, jotka haluavat päivittää ja parantaa omaa kielitaitoaan.

Aliasta kansainvälisessä kielikoulussa

Nastolalainen Katariina Brandelin, 21, valitsi linjan, koska kielet ovat aina olleet mieleen, eikä välivuotta tehnyt mieli heittää hukkaan.

- Tulevaisuuden kuviot eivät olleet siinä vaiheessa selvät, mutta tiesin haluavani opiskella kieliä ja päästä käyttämään niitä työelämässä, Brandelin sanoo.

Vuoden aikana sanavarasto karttui ja Brandelin suoritti myös avoimen yliopiston opintoja, jotka hän voi hyödyntää jatko-opinnoissa.

Kevään huipennus oli matka Cambridgeen Englantiin. Tuhkapilven hälvettyä ryhmärämä lensi Lontooseen ja opiskeli vajaat kaksi viikkoa kansainvälisessä ryhmässä kielikoulussa. Kieltä pääsi aktivoimaan oppituntien lisäksi isäntäperheen kanssa arjessa.

Opetus kielikoulussa oli letkeää: ääntämisharjoituksia, sanaselitystä Alias-hengessä… Brandelinin ryhmässä oli jäseniä muun muassa Saksasta, Sveitsistä ja Brasiliasta.

- Jäi sellainen tunne, että on pakko päästä sinne uudestaan! Englannissa ensimmäistä kertaa matkustanut Brandelin hihkuu.

Ilmaisu uuteen uskoon

Paunu kertoo, että opetus on erilaista kuin lukiossa. Opetuksessa panostetaan ilmaisutaitoon ja keskitytään positiiviseen puoleen kielten opiskelussa. Pilkkuja ei jäädä viilailemaan.

- Vuoden aikana rohkeus puhua karttuu. Virheitten pelko vähenee, eikä niihin ei kiinnitetä niin paljon enää huomiota, Paunu listaa.

Brandelin lisää, että kaikki saavat olla ja joutuvat olemaan opetuksessa koko ajan aktiivisesti läsnä, koska ryhmä on pienehkö.

Kun tulokset kevään hauista kolahtivat postiluukuista heinäkuussa, sai Brandelin tietää aloittavansa opinnot syksyllä Lahden ammattikorkeakoulussa liiketalouden koulutusohjelmassa. Brandelin tietää jo nyt haluavansa lähteä opiskelijavaihtoon.

- Ehkä Englantiin, Yhdysvaltoihin tai Australiaan. Luin espanjaa opistolla, joten Espanja kiinnostaa myös, Brandelin maalailee.

Hakuaika Lahden kansanopistoon jatkuu 13.8. asti.

Lue myös aiemmat artikkelit Lahden kansanopistosta:

Kuvat: Suzana Bincl 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo