Välivuosi: Kansanopistossa valmentaudutaan unelma-ammattiin

Monen nuoren postiluukusta kolahtaa kirje kansanopistosta, jos opiskelupaikka jää saamatta. Kirjeet tarjoavat kieliä, valokuvausta, psykologiaa, tv-työtä, näyttelemistä tai avoimia yliopisto-opintoja välivuoden täydeltä. Voionmaan opiston kaksi opiskelijaa kertovat kokemuksistaan Opiskelupaikalle.

- Vuosi ei ollut pelkkä välivuosi, vaan tiivistä opiskelua, Merituuli Varjonen, 19, sanoo.

Alunperin raumalainen Varjonen kävi Voionmaan opiston radio- ja tv-toimittajan työn linja viime vuonna. Hän hakeutui opistolle, kun opiskelupaikka ammattikorkeakoulun viestinnän linjalta ei auennut.

Musiikin suurkuluttaja keksi yläasteella haluavansa radioon töihin. Lukion jälkeinen opistovuosi opetti hänelle, mitä unelmien työ käytännössä on. Käytännönläheisyyttä arvostaa myös syksyn alussa samalla linjalla opiskelun opistolla aloittanut joensuulainen Mikael Häkkilä, 20.

– Ei keskitytä teoriaan, vaan otetaan laitteet käsiin ja äänitetään. Koulussa ei ole koskaan ollut näin hauskaa, Häkkilä kuvaa opiskelua.

Edistä korkeakouluopintojasi

Opistovuosi valmentaa myös korkeakouluun. Voionmaalla voi suorittaa Tampereen yliopiston avoimia tiedotusopin opintoja, jotka voi myöhemmin lukea hyväksi korkeakouluopinnoissa. Opistolla ryhmäkoot ovat usein pieniä, joten opettajat pystyvät antamaan henkilökohtaista opetusta.

Kansanopistot ovat usein sisäoppilaitoksia, niin myös Voionmaan opisto. Noin 4 000 euron lukuvuosimaksu sisältää asumisen, ruokailun ja opiskeluun liittyvät maksut kuten avoimen yliopiston kurssimaksut.

– Rahalla saa sen mitä luvataan ja enemmän, Varjonen vakuuttaa.

Pelottavan hyvä yhteishenki

Vuosi opistolla kartutti ammatillisen osaamisen lisäksi myös Varjosen ystäväpiiriä. Häkkilä kertoo olleensa opistolla vasta neljä viikkoa, mutta nyt jo tuntuu, että olisi tuntenut opiskelukaverit aina.

– Täällä on pelottavan hyvä henki. Radio- ja tv-linjalla homma on lähtenyt ihan lapasesta, Häkkilä heittää virnuillen.

Radio- ja tv-työn linjan lisäksi Voionmaalla voi opiskella näyttelemistä, toimittamista, valokuvausta, dokumentointia sekä elokuva- ja tv-työtä. Muihin linjalaisiin tutustuu helposti, koska kaikki kokoontuvat soluhuoneistojen yhteistiloihin iltaisin katsomaan televisiota ja viettämään aikaa.

Kansanopistot Suomessa:

- Kansanopistossa voi suorittaa kymppiluokan, lukio-opintoja, avoimia korkeakouluopintoja, yleissivistäviä opintoja ja ammatillisia opintoja. Lisäksi opistot järjestävät koulutusta esimerkiksi maahanmuuttajille ja vammaisille.

- Kansanopistossa vietetään usein välivuosi. Kansanopistoihin on opistokohtainen haku.

- Kansanopistossa voi suorittaa avoimia yliopisto-opintoja useimmissa aineissa.

- Kansanopistossa voi suorittaa myös ammatillisen perustutkinnon esimerkiksi lapsi- ja perhetyössä tai audiovisuaalisessa viestinnässä.

 

Lisätietoa

 

Katso myös Alkio-opisto Opiskelupaikassa.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo