Välivuosi on täynnä mahdollisuuksia

Maailma ei kaadu, vaikka unelmien opiskelupaikan ovet eivät olisikaan auenneet tänä keväänä. Moni kammoksuu välivuoden viettämistä, koska ajattelee sen menevän hukkaan tai jäävän päälle helposti. Vuoden voi kuitenkin hyödyntää monella tavalla, jotka edistävät tulevaisuuden työ- ja opiskelumahdollisuuksia.

Välivuoden voi käyttää opiskellen omaa tulevaa haavealaa. Lukuisat oppilaitokset ja kurssien järjestäjät tarjoavat avointa opetusta kaikille.

Avoimessa yliopistossa on myös kattava valikoima yliopisto-opintoja.

Kun opiskelupaikka tulevaisuudessa toteutuu, opintosuoritukset ovat voimassa automaattisesti. Näin voi tuntuvasti keventää tutkintoa jo etukäteen.

Opiskeluvireen säilyttäminen on tärkeää välivuoden aikana. Kun käy luennoilla ja lukee edes muutamaan tenttiin, on opiskeluajan alku helpompaa. Monelle alan opintojen tekeminen välivuoden aikana saattaa antaa myös realistisemman kuvan unelmien opiskelupaikasta. Mieli voi muuttua vuodessa monta kertaa.

Arvokas työkokemus

Harvalla suoraan lukiosta opiskelemaan päässeellä on näyttöä työelämästä. Välivuoden voi viettää rattoisasti työn parissa. Voi olla silmiä avaava kokemus olla esimerkiksi vuosi oman alan työympäristössä avustajana tai harjoittelijana. Käytännön kokemusta arvostetaan aina, kun etsii töitä opintojen ohelle tai tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Toinen vaihtoehto on tehdä jotakin muuta työtä ja kerätä kirstuun rahaa opiskeluaikaa varten. Työkokemus on aina merkki aktiivisesta ihmisestä, jollaiset taatusti menestyvät tulevissakin työnhakutilanteissa.

Kielitaidolla erotut joukosta

Välivuoden tai osan siitä voi myös viettää ulkomailla. Näin voi saavuttaa vahvat kielelliset taidot. Nuorille on paljon mahdollisuuksia työntekoon ulkomailla.

Lisäksi ulkomaalaiset koulut tarjoavat avoimia kursseja, jotka tosin saattavat olla hintavampia kuin kotimaassa. Ulkomailla suoritetut kurssit tai työkokemukset ovat hyviä valtteja tulevaisuudessa.

Kielitaidon lisäksi ulkomaalaiset ystävät ja kontaktit voivat olla tulevaisuudessa tärkeitä, jos kansainvälinen ura kiinnostaa. Myöhemmin saattaa olla matalampi kynnys lähteä esimerkiksi vaihtoon, kun on omakohtaisesti huomannut, että pärjää hyvin ulkomailla.

Ja jos matkustelu kiinnostaa, saattaa interrail tarjota mahdollisuuden reissata repun kanssa vaikka koko Euroopan halki.

Lomailua, harrastuksia ja armeijaa

Usein opinnot saattavat sisäänpääsyn jälkeenkin viivästyä puolesta vuodesta vuoteen armeijan tai siviilipalveluksen suorittamisen seurauksena. Välivuoden aikana voisi myös suorittaa tämän rastin pois alta.

Lomailu voi olla paikallaan pitkän pääsykoepuristuksen jälkeen. Kun aikaa on, kannattaa ladata akut täyteen ja nauttia Suomen kesästä. Kannattaa kuitenkin varoa, ettei loma jää päälle. Itsensä voi pitää aktiivisena vaikka menemällä harrastekursseille, joita pyörii esimerkiksi työväenopistoissa läpi vuoden.

Välivuodella on turhaan huono maine. Harvalla on mahdollisuutta saada vuoden verran tehdä vapaasti mitä haluaa. Kannattaa siis olla itse aktiivinen ja hakea avoimin mielin uusia kokemuksia.

Monelle välivuosi saattaa olla ihan omakin valinta. Nuorena kannattaa tutkailla maailmaa ja kokeilla erilaisia asioita.

Artikkeleita aiheesta:
Välivuosi on mainettaan parempi

Keskustelut:
Välivuosi

Ideoita välivuodeksi:
Välivuosi, vaihtoehdot
Opojen ohjeet välivuodesta
Välivuosi ulkomailla
Välivuosi Madridissa
Valmentaudu yliopisto opintoihin
Avoin yliopisto


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo