Valmistujaisjuhliin naisellisesti ja huolettoman huolitellusti

Tämän kevään ylioppilaat ja ammattiin valmistuvat juhlivat kirkkaissa väreissä ja korostavat vyötäröitään. He kampaavat hiuksensa huolettomasti sivulle, laittavat korvan taakse suuren kukkasen ja asettavat valmistujaislakin hieman vinosti päähän.

Juhlaleningeissä on nyt väriä: fuksiaa, punaista, vaaleanpunaista, keltaista ja lisäksi suuria kuvioita. Sama pätee nuoriin miehiin, sillä kauluspaidat loistavat samoissa kirkkaissa väreissä.

Muotitavaratalo Halosen naistenosastolla Helsingin kauppakeskus Kluuvissa hameiden helmat pursuavat tylliä. Myymäläpäällikkö Jaana Öhman neuvoo korostamaan naisellisuutta esimerkiksi leveällä vyöllä.

– Puvun täytyy kuitenkin olla oman näköinen ja korostaa persoonallisuutta. Jos tuntee olonsa epävarmaksi puvussa, koko juhlapäivä voi mennä pilalle, hän muistuttaa.

Leningin muotipituus on nyt polven kohdalla, mutta myös klassisia pitkiä luomuksia on tarjolla. Eikä mustaa ja valkoistakaan pidä unohtaa, klassikkovärit ovat leningeissä aina muodissa.

Juhlakampaus vaatii oikeat aineet

Entä hiukset? Jokaista suortuvaa ei tarvitse kevään juhliin taltuttaa, sillä hiuksien pitää olla huolettomasti huoliteltuja. Esimerkiksi espanjalaistyylisestä napakasta nutturasta voi nyt irrottaa suortuvia, jotta juhlakampauksesta tulee rennompi.

Myös toispuoleisuus on muotia, kertoo hiusmuotoilija Kati-Marjut Penttilä TS-Salogista Helsingistä. Hiukset voivat olla auki tai kiinni. Sivulta pursuavia laineita voi korostaa koristeella, kuten silkkisellä tekokukalla.

80-luku näkyy vaatteiden lisäsi juhlakampauksissa. Ne voi jättää takaa auki ja sipaista sivuilta kiinni. Tai toiselle puolelle voi tehdä vaikka hiusrajassa sivuittain kulkevan letin.

Myös lakki sanelee ehtoja kampauksella. Penttilä muistuttaa kuitenkin, ettei lakin tarvitse olla sotilaallisen suorassa vaan sen voi laittaa vinoon.

Tärkeintä juhlapäivän kampauksissa on kuitenkin kestävyys. Jos juhlijalla on hennot suomalaiset hiukset, Penttilä suosittelee hiusten kiinnilaittamista.

– Juhlakampaus lähtee pesusta. Kannattaa käyttää volyymia antavaa shampoota, sillä kampaus kestää paremmin, Penttilä painottaa.

Pesua seuraavat kunnon muotoilutuotteet. Jos laittaa rullat, kampausnestettä kannattaa laittaa toistamiseen kuiviin hiuksiin ennen rullia ja lämmittää aine vielä föönillä.

Lopuksi vuorossa on hiuslakka.

– Kun tekee kunnollisen tupeerauksen ja suihkuttaa pullollisen lakkaa, niin kyllä pysyy. Lakkoja on erilaisia, eivätkä kaikki tärkkää hiusta kuivaksi. Juhlissa ainakin kannattaa suosia kampaamon tuotteita, Penttilä neuvoo.

Samanvärinen kokonaisuus lisää pituutta

Puvun, hiuksien ja meikin yhdistämistä kannattaa miettiä. Jos on avonainen puku, hiukset voi jättää auki. Jos puku on värikäs ja isokuvioinen, hiukset kannattaa laittaa yksinkertaisen kauniisti.

Jaana Öhman Haloselta antaa arvokkaan neuvon: samanvärinen puku ja kengät lisäävät pituutta. Jos pituutta löytyy tarpeeksi, voi mustaa pukua säväyttää pinkeillä kengillä ja korvakoruilla.

– Koruissa liika on kuitenkin liikaa. Jos on näyttävät korvakorut, kaulaan kannattaa laittaa vain pieni koru. Ja juhlissa ehdottomasti kello pois, mieluummin rannekoruja tilalle, hän ohjaa.

Juhlameikin pitää sopia pukuun. Jos vaate on räikeä, meikki ja hiukset ovat tyynempiä ja jos vaate on klassinen, särmää voi tuoda vaikka punaisella huulipunalla, neuvoo meikkaaja Jenni Korento TS-Salongista.

Meikin pohjana on hyvä puhdistus ja kosteuttava kasvovoide. Meikkivoidetta valitessa kannattaa luottaa ammattilaisiin, sillä Korennon mukaan monet suomalaiset valitsevat liian punakan sävyn. Puutereista hän kehuu irtopuuteria.

Violetit luomet ja nahkabolero

Silmämeikissä muotia ovat hehkuvat värit kuten violetti ja oranssi. Korento neuvoo luottamaan puvun sävymaailmaan ja muistuttaa, että meikkiin saa raikkautta, kun laittaa helmiäistä kasvojen korkeimpiin kohtiin.

Jos käyttää silmälaseja on hyvä muistaa, että tumma pienentää miinuslasien silmiä ja pluslasien käyttäjän pitää välttää vaaleita sävyjä.

Yksi muotimeikki on voimakkaat huulet ja naturelli silmämeikki.

– Huulimeikki alkaa pohjustuksesta, eli puuteri on hyvä. Rajauskynä on ehdoton, ettei huulipuna lähde leviämään. Huulipuna on hyvä levittää siveltimellä, Jenni Korento neuvoo.

Juhlapäivää ja iltaa varten mukaan kannattaa ottaa irtopuuteri, poskipuna ja huulipuna. Iltaan venyviin juhliin on hyvä varata mukaan esimerkiksi lyhyt jakku tai bolero.

Huivi on Jaana Öhmanin mukaan menossa pois muodista epäkäytännöllisyyden takia. Tämän kevään juttu on nahkabolero, jolla saa asukokonaisuudesta rennomman.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo