Vapaaehtoistyö: Tutustu uuteen kulttuuriin työn kautta

Yksi mahdollisuus ulkomaille lähtöön on vapaaehtoistyön kautta. Maita ja työtehtäviä on paljon, ja vapaaehtoistyöhön voi lähteä ympäri vuoden. Avustustyö tarjoaa myös ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua toiseen kulttuuriin.

Pitkäaikaista asumista ulkomailla. Tutustumista toiseen kulttuuriin tavalla, joka tuskin on muuten mahdollista. Työtä, joka tulee taatusti tarpeeseen. Miltä kuulostaa?

Avustustyöntekijöitä tarvitaan jatkuvasti ympäri maailmaa. Tuhannet suomalaiset ovat olleet joskus avustustyössä jossain maailman kolkassa. Yksi heistä on Arto Klemola, 25. Hän opetti Etelä-Intiassa viisi kuukautta englantia ja liikuntaa 5–12-vuotiaille lapsille. Takaisin mies tuli viime tammikuussa.

– Olin töissä matkaoppaana kaksi vuotta neljässä eri maassa. Vastaan tulleet kokemukset kuten eriarvoisuuden ja köyhyyden kohtaaminen henkilökohtaisesti muuttivat omaa arvomaailmaa ja loivat halun tehdä asioille jotain, Klemola muistelee.

Vaihtoehtoja on monenlaisia

Vapaaehtoistyömahdollisuuksia on monenlaisia: kiinnostaako sinua mennä auttamaan HIV-lapsia Tansaniaan, slummialueelle Vietnamiin tai rakennustyömaalle Turkkiin. Esimerkiksi KVT Finland järjestää lyhyempiä muutaman viikon kestoisia leirejä, mutta pidemmäksikin aikaa vapaaehtoistyöhön voi lähteä.

Miten Klemola päätyi juuri KVT Finlandiin?

– Aluksi kävin läpi useita vapaaehtoisjärjestöjä, mutta useat niistä veloittivat vapaaehtoistyöstä tuhansia euroja. Tämä on mielestäni väärin, joten lopulta päädyin KVT:hen, jossa maksoin vain 100 euroa Suomen toimistolle ja 100 euroa Intian osapuolelle, hän perustelee.

Myös hakuprosessin kesto riippuu paljon kohteesta ja avustustyön kestosta. Lyhyemmille leireille voi päästä jo muutamassa viikossa, pidempiaikaiseen työhön lähteminen saattaa viedä muutaman kuukauden.

Kulttuuriin tutustumista sisältäpäin

Lähtiessään Klemola oli valmis olemaan pitkiä aikoja yksin, koska hänen kohteessaan Tamil Nadun osavaltiossa ei juurikaan ollut esimerkiksi turisteja. Törmääminen muutamaan vapaaehtoistyöntekijään auttoi kuitenkin luomaan uuden sosiaalisen verkoston. Monien vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa syntyi hyviä ystävyyssuhteita.

Kohteessa on luonnollisesti jatkuvassa myös kosketuksessa paikallisten kanssa. Tämä antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua uuteen kulttuuriin sisältäpäin.

– Olin läheisessä kontaktissa koulussa oleviin opettajiin sekä muihin ihmisiin koulun lähellä. Kävin niin kristillisissä kuin hinduhäissä ja osallistuin paikalliseen elämään tavalla, joka ei olisi muuten ollut mahdollista.

Henkilökohtaiset uhraukset moninkertaisesti takaisin

Klemolan mukaan avustustyötä voi suositella kaikille, jotka haluavat parantaa maailmaa. Klemolalle koko jakso lentoineen ja muine reissuineen maksoi noin 2 000 euroa. Kyse on ennemmin omasta halusta ja motivaatiosta.

– Kannattaa ottaa huomioon, että vaikutus ei ehkä ole kovin suuri globaalissa mittakaavassa ja henkilökohtaisia uhrauksia pitää olla valmis tekemään, mutta se on varmasti kaiken sen vaivan arvoista, mies vakuuttaa.

Jälkikäteen muistoja kysyessä Klemola vastaa vakuuttavasti.

– Lyhyesti sanottuna se oli paras kokemus elämässäni tähän asti. Mikä on sen parempaa kuin auttaa muita sekä samalla nauttia omasta elämästä.

Vapaaehtoistyöjärjestöjä:

 

Lue lisää vapaaehtoistyöstä Opiskelupaikan sivuilta


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo