Vastavalmistunut työllistyy heittäytymällä

Kilpailu työpaikoista, lama, pätkätyöt, työkokemus, työttömyys… Vastavalmistunut saattaa tuntea voimattomuuden tunnetta edellä olleiden parsien kanssa. Työllistymisen suhteen ei kuitenkaan kannata nostaa käsiä ilmaan – omalla aktiivisuudella pääsee pitkälle.

Kankaanpäästä kotoisin oleva Antti Karvanen, 25, teki ahkerasti töitä mediatekniikan opintojensa ohella. Nykyisin graafisena suunnittelijana toimiva Karvanen ajautui opiskeluaikaisten töidensä takia hieman odottamattomalle uralle visuaalisuuden maailmaan.

– Mediatekniikan insinöörit työllistyvät laajalle kentälle. Omaan suuntautumiseeni vaikutti työharjoittelu Ranskassa, jossa tein taittotöitä paikalliselle kosmetiikkafirmalle. Harjoittelun jälkeen tulin Suomeen ja tein firmalle keikkaa etätöinä, Karvanen kertaa.

Sittemmin Karvanen teki freelancer-töitä muutamille yrityksille, kunnes pääsi Bonnier Publicationsille tekemään opinnäytetyötään. Nyt samassa yrityksessä on tullut vuosi täyteen, ja Karvanen on nauttinut ajastaan yrityksessä.

– Olen oppinut todella paljon. Opiskeluaikana oppii paljon teoriasta ja alan taustoista kuten tuotantoprosesseista aina sellunkeitosta lähtien. Käytännön oppii kuitenkin vasta työelämässä, ja jo siksi työkokemus on tärkeää, Karvanen muistuttaa.

Koulussa teoriaa, työssä käytäntöä

Tilastokeskuksen alkuvuodesta julkistamasta tilastosta selviää, että vuonna 2008 ammattikorkeakoulusta valmistuneista lähes 90 prosenttia työllistyi saman vuoden aikana. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista niin ikään lähes 90 prosenttia oli työelämässä. Luvut ovat korkeita, mutta täytyy huomioida, että eri alojen työllistymislukujen välillä oli jopa muutaman kymmenen prosentin vaihteluita.

Tarinoita valmistuneiden työllistymisestä on yhtä monta kuin valmistuneitakin. Olli Hietanen, 25, opiskeli Seinäjoen ammattikorkeakoulussa rakennustekniikkaa. Hänelle ammatinvalinta on ollut aina selvää – kuten työpaikkakin.

– Halusin jatkaa isäni perustamaa yritystä. Olen ollut siellä jo yli 10 vuotena kesätöissä ja harjoitteluissa. Minulle työllistyminen oli siis varmaa jo aikaisessa vaiheessa ennen opiskeluja, Hietanen kertoo.

Kaikki Hietasen opiskelukaverit ovat työllistyneet hyvin. Myös Hietanen yhtyy siihen, että käytännön oppii vasta työelämässä.

– Me opiskelimme todella paljon matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa - Käytäntö jäi siis todella vähälle. Omaa suuntautumista pitää hakea opiskellessa kokeilemalla erilaisia aineita, ja valita kursseja kiinnostuksen, ei kavereiden valinnan mukaan, Hietanen painottaa.

Nousukausi alkamassa

Taloudessa laman odotetaan väistyvän ja uuden nousukauden alkavan. Sekä Karvanen että Hietanen ovat omilla aloillaan nähneet merkkejä paremmista ajoista esimerkiksi opiskelukavereiden työllistymisen kautta.

– Minusta tuntui, että ennen lamaa kaikki opiskelukaverini saivat esimerkiksi  kesätöitä, mutta sitten tuli vaikeampaa, kun työharjoittelumme osui samaan aikaan talousongelmien kanssa. Nyt kuitenkin kaikki ovat löytäneet töitä, Hietanen vakuuttaa.

Karvasen mukaan työllistyminen on monen asian kokonaissumma. Myös vaikeampina aikoina voi työllistyä, jos jaksaa yrittää. Pienestä tuuristakaan ei tosin ole haittaa.

– Aktiivisuutta, heittäytymiskykyä ja ennakkoluulottomuutta tarvitaan. Pitää olla valmis tarttumaan uusiin haasteisiin. Lisäksi mitä laajemmalla skaalalla hakee töitä, sitä suuremmat mahdollisuudet luonnollisesti on. Työhakemuksia kannattaa valmistautua täyttämään paljon, Karvanen naurahtaa.

 

Katso Tilastokeskuksen sivuilta tilastotietoa valmistuneiden työllistymisestä täältä!


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo