Viikon oppilaitos: Alkio-opiston kautta lääkärin oppiin

Taru Mustonen lähti vuodeksi Alkio-opistoon petratakseen lääketieteen pääsykokeissa. Vuoden aikana fysiikan asiat aukenivat ja opistolla tutustui huipputyyppeihin.

Tämä tarina alkaa postiluukun kolahduksella.

Kesällä 2008 Taru Mustonen sai tietää, että ei päässyt haluamaansa opiskelupaikkaan yliopistolle eikä ammattikorkeakouluun. Piti siis keksiä tekemistä välivuodeksi.

– Postiluukkuun ilmestyi Alkio-opiston esite. Ja minä ajattelin, että miksi ei, Mustonen kertaa.

Niin hän lähti lukuvuoden mittaiselle lääketieteen linjalle, jolla opiskellaan biologiaa, kemiaa ja fysiikkaa.

Opintokokonaisuuden pääpaino on aineissa, joita tarvitaan lääketieteen pääsykokeessa. Tutuksi tulivat solubiologia, anatomia ja fysiologia. Kemiassa perehdyttiin yleiseen ja orgaaniseen kemiaan ja fysiikassa klassiseen mekaniikkaan, virtausmekaniikkaan ja moderniin fysiikkaan.

– Minulle fysiikka oli se kompastuskivi. Opistovuoden aikana fysiikan asiat aukenivat vihdoin, Mustonen kertoo ja kiittelee opiston ilmapiiriä, jossa uskaltaa kysyä silloin, kun ei ymmärrä. Aineissa edetään ryhmän tarpeiden mukaan ja liikkeelle lähdetään tarpeeksi perusteista.

Toisella yrittämällä pääsykokeissa tärppäsi ja nyt Mustonen on ensimmäisen vuoden lääketieteen opiskelija Kuopion yliopistossa.

– Suurin hyöty Alkiosta tuli ehdottomasti juuri pääsykokeeseen, mutta myös nykyisissä opinnoissa helpottaa se, että on paljon pohjatietoa.

Asuntolassa pelaillaan ja hengaillaan

Vuosi – tai puoli vuotta – kansanopistolla ei ole pelkkää puurtamista.

– Alkio on nätissä ympäristössä ja metsä on siinä vieressä, sieltähän löytyy vaikka mitä. Voi lähteä melomaan Päijänteelle, pelata biljardia tai tennistä. Ja pulkkamäkeenkin kerkiää, Taru luettelee harrastusmahdollisuuksia.

Asuminen on Alkiolla järjestetty opiston kylkeen asuntolaan, eikä siellä tarvitse murjottaa itsekseen. Yhteisasumiseen kuuluukin hengailua, lörpötelyä ja vaikka lautapelien pelailua.

Parasta kansanopistossa olivatkin Tarun mukaan ihmiset. Vuoden aikana luotiin liuta tärkeitä ihmissuhteita, ja opistokavereita tapaa vielä nykyäänkin.

– Alkiolla sekä opettajat että opiskelijat ovat huippuporukkaa! hän summaa.

Kansanopistossa haaveet voivat muuttua

Ensi keväänä Alkiolla alkaa ensimmäinen puolen vuoden mittainen lääketieteen opintokokonaisuus. Seuraava vuoden linja starttaa syksyllä 2010.

– Opintolinjojen tarkoitus ei ole valmentaa pelkästään lääkikseen, muistuttaa linjajohtaja Kirsi Hintsanen.

Linja antaa pohjatietoa paitsi lääketieteen myös farmasian ja hoitotyön pääsykokeisiin ja valmentaa opiskelemaan kemiaa, biologiaa tai fysiikkaa yliopistossa. Lääketieteeseen suuntaavien opintojen linjalla opiskelee tällä hetkellä 25 opiskelijaa.

Taru Mustosen kahdeksasta opiskelukaverista seitsemän opiskelee nyt eri yliopistoissa. Alkio-opiston opettajat kartoittavat opiskelijoiden kanssa aina myös muita koulutusvaihtoehtoja. Se kuuluu kansanopiston henkeen, sillä vuoden aikana haaveet voivat muuttua ja hakutavoite täsmentyä.

Etsi oma alasi!

Alkio-opisto on laajimmin avointa yliopisto-opetusta toteuttava kansanopisto. Avoimen opintoja voi opiskella lähes kandidaatiksi asti, ja osan opinnoista voi hyväksilukea myöhemmin tutkintoon.

Tutustu myös muihin Alkion linjoihin!


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo