Viisi hyvää syytä tehdä muuttoilmoitus netissä

Uuteen kaupunkiin ja kotiin muuttavan opiskelijan täytyy muistaa tehdä myös osoitteenmuutos, joka sujuu kätevimmin netissä. Muuttoilmoituksen teko on vaivatonta ja nopeaa. Lue Opiskelupaikan neuvot muuttoilmoituksen tärkeydestä.

1. Lain mukaan muuttoilmoitus täytyy tehdä

Muuttoilmoitus   pitää lain mukaan tehdä aina, kun muutetaan toiseen osoitteeseen pysyvästi, tai tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää pidempään kuin kolme kuukautta. Kun opiskelija lähtee vaihtoon ulkomaille, pätee sama kolmen kuukauden sääntö. Ilmoittamatta jättämisestä ei seuraa rangaistusta, mutta käytännön ongelmia varmastikin, kun posti ei kulje oikeaan paikkaan.

Jos ei ole varma, mitkä osoitetiedot ovat voimassa , senkin voi tarkistaa kätevästi netissä.

2. Muuttoilmoitus ei vie paljon aikaa ja on helppoa

Ilmoituksen muutosta voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttoa. Opiskelijan kannattaa tehdä ilmoitus hyvissä ajoin, jotta asioiminen Kelan kanssa on sujuvaa.Ilmoitus on tehtävä viimeistään viikon päästä muuttopäivästä.

Muuttoilmoituksen  teko netissä vie kymmenisen minuuttia. Tunnistautua voi verkkopankin tunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla.

Nettisivuilla on selkeät ohjeet muutoksen tekemiseen. Jos muuttajan tilanne on poikkeuksellinen, voi ilmoituksen tehdä myös puhelimitse .

3. Osoitetiedot päivittyvät samalla kertaa moneen paikkaan

Väestörekisteriin tehty osoitteenmuutos päivittää tiedot valtiolle, kunnille ja seurakunnille, mutta myös Postille ja valintasi mukaan myös kaupallisille tahoille.

Yhdellä ilmoituksella tiedot päivittyvät moneen paikkaan. Monet pankit, vakuutusyhtiöt, järjestöt ja yritykset päivittävät osoitetiedot suoraan Väestörekisteristä. Täältä  voi tarkistaa, ovatko omat laskuttajat yhteistyökumppaneiden listalla.

Osoitetietoja ei kuitenkaan luovuteta suoramarkkinointitarkoituksiin, joten roskapostin lisääntymistä on turha pelätä.

4. Asiointi viranomaisten kanssa helpottuu

Kun opiskelija muuttaa ensimmäistä kertaa, opintorahan ja asumislisän hakeminen tulee ajankohtaiseksi. Jotta voisi saada asumislisää, Kelalle täytyy toimittaa vuokrasopimus, josta ilmenee vuokran suuruus ja muuttopäivä.

Sen lisäksi osoitteenmuutoksen täytyy olla tehty ennen hakemuksen tai olosuhdemuutoslomakkeen palauttamista. Jos ilmoitusta ei ole tehty, joutuu täyttämään T-lomakkeen, eli seuraa lisää paperitöitä. Kun osoitteenmuutos on tehty, myös hakemuksen käsittelyaika todennäköisesti lyhenee.

5. Elämä yleensäkin helpottuu

Esimerkki elävästä elämästä: opiskelija on muuttanut eri kuntaan opiskelemaan, mutta osoitetiedot laahaavat perässä. Heti ensimmäisenä päivänä uudessa kodissa viisaudenhammas alkaa kipeytyä. Olisi päästävä hammaslääkärille, mutta opiskelija ei pääse varaamaan aikaa kunnalliselta puolelta ennen kuin osoitteenmuutos on tehty ja kotikunta päivittynyt.

Lopputulos: opiskelija joutuu kärvistelemään hammassärkynsä kanssa viikon pidempään kuin muuten olisi joutunut. Seuraavalla kerralla opiskelija tekee osoitteenmuutoksen ajoissa.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo