Virtuaaliopo täydentää koulujen opinto-ohjausta

Hakuaikojen ollessa paraikaa käynnissä Opiskelupaikan Virtuaaliopo-palveluun virtaa kysymyksiä jopa 10 päivässä. Opiskelupaikkaneuvoja Mari Puustinen on itsekin yllättynyt palvelun suosiosta. – Kysyjät ovat tosi eri-ikäisiä, peruskoululaisista nelikymppisiin uranvaihtajiin, Mari kertoo.

Virtuaaliopo-palvelu avattiin viime syksynä. Kevään haut ovat viimeistään herättäneet netissä surffailevat oman polkunsa etsijät ja tällä hetkellä palveluun tulee yli 200 kysymystä kuukaudessa.

Mari Puustinen on ollut opiskelupaikkaneuvojana palvelun aukeamishetkestä alkaen. Hän pestautui Opiskelupaikkaan Joensuun yliopiston oppilaan- ja opinto-ohjaajaksi opiskelevien ainejärjestön Opossumin kautta viime syksynä. Marin lisäksi opiskelupaikkaneuvojina taituroivat Marin opiskelutoverit Teija Väisänen ja Hanna Surakka.

Taustatietojen kertominen tärkeää

Mari kertoo, että palveluun tulevien kysymysten kirjo on laaja. Osa hakee palvelusta tukea omille päätöksilleen, toiset taas etsivät tietoa kiinnostuksensa kohteesta. Virtuaalinen neuvontasuhde jää usein lyhyeksi ja Mari harmitteleekin, että jotkut kysyjät tarvitsisivat selvästi pidempää neuvontaprosessia tuekseen.

Toinen virtuaalisen opinto-ohjauksen heikkous on tietokoneitten kautta tapahtuva kontakti.

– Kun vastaanottajan reaktio jää näkemättä, ei aina tiedä onko osannut vastata juuri kysyttyyn asiaan, Mari pohtii.

Joskus kysyjiltä unohtuu myös kertoa omat taustatietonsa, jolloin vastaajien tehtävä puolestaan on haastava. Kysymyksen lähettäjän olisikin aina hyvä mainita ainakin oma koulutustaustansa ja kiinnostuksenkohteet.

Netissä kysyvä ohjataan tiedonlähteille

Palvelun paras puoli on Marin mielestä sen helppous kysyjälle. Kaikki vastaukset arkistoituvat, ja vastauksen omaan kysymykseen voi siten löytää myös arkistojen uumenista.

– Tämä on nopea keino ohjata ja täydentää muuta opintoneuvontaa, Mari summaa.

Internetin etu on linkittäminen. Linkittämällä kysyjä voidaan ohjata etsimään tietoa oikeista paikoista tarjoamatta suoraan vastauksia.

– Eihän opo voi koulussakaan tehdä kaikkea nuoren puolesta, vaan nimenomaan ohjaa tiedonlähteille, Mari selvittää.

Mari ja muut opiskelupaikkaneuvojat ovat olleet esittelemässä palvelua muun muassa Tampereen Rekrymessuilla helmikuussa. Vastaanotto oli todella positiivinen.

– Ihmiset päivitteli, että miten mä en ole ennen tiennyt tällaisesta!

FAKTA:

  • Virtuaaliopo-palvelu on internetissä toimiva keskustelufoorumi, jossa kuka tahansa voi jättää kysymyksiä Opiskelupaikan opiskelupaikkaneuvojille
  • Virtuaaliopo-palvelu toimii osoitteessa www.opiskelupaikka.fi/opo
  • Opiskelupaikkaneuvojat vastaavat kysymykseen 3 päivän sisällä

Tutustu Virtuaaliopo-palveluun!


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo