Vuoden Opo 2009: voitto herkisti Hannu Huotelinin

Vuoden Opo 2009 -kilpailun voitti Hannu Huotelin Mikkelin Yhteiskoulun lukiosta. Palkinto toi mukanaan ansaittua huomiota, sillä palkintotilaisuuden puheenvuoroissa korostettiin henkilökohtaisen opinto-ohjauksen tarpeellisuutta.

Opinto-ohjaajat ovat arjen sankareita, joita ei palkita tarpeeksi usein. Sen huomasi palkintotilaisuudessa viiden finalistin kasvoilta, sillä opiskelijoiden äänestämät opot yllättyivät saamastaan palautteesta.

Opiskelupaikan järjestämän kilpailun voittaja Hannu Huotelin oli yllättynyt ja jopa herkistyi palkintoa pokatessaan.

– Tämä on paras palaute mitä opiskelijoilta voi saada, hän kiitteli.

Opiskelijat perustelivat Huotelinille antamiaan ääniään näin:

”Auttaa opiskelijoita keinolla millä hyvänsä”
”Koulumme ilopilleri”
”Tuntee opiskelijat, ja välittää heistä”

Aikuisten aikaa ei korvaa mikään

Tilaisuudessa palkinnot jakoi kansanedustaja ja entinen opetusministeri Sari Sarkomaa. Juhlapuheessaan Sarkomaa korosti henkilökohtaisen opinto-ohjauksen tärkeyttä.

Turhat välivuodet, keskeytykset ja viivästyneet opinnot saataisiin paremmin kuriin, jos opinto-ohjausta olisi tarjolla tasapuolisesti ja tarpeeksi. Hänestä aikuisen, vanhempien ja opojen tukea ei korvaa mikään.

Samaa alleviivasi Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) puheenjohtaja Teppo Säkkinen. Hän kertoi, että SLL:n tekemän kyselyn perusteella opiskelijat kokivat tärkeimmäksi kahdenkeskisen keskustelun auttavat lukio-opintojen suunnittelussa sekä jatko-opintojen miettimisessä.

Puheessaan innostunut Sarkomaa piti tärkeänä työelämän tuomista lähemmäs opiskelijoita. Hän kaipaisi lukioihin työelämäjaksoja ja ennen kaikkea yrittäjyyden esiintuomista. Samoilla linjoilla oli Säkkinen.

– Kyselyn mukaan 75 prosenttia lukiolaisista ei tiedä mitä haluaisi tehdä lukion jälkeen. Työelämän vierailijat esimerkiksi voisivat käydä kertomassa, miten ovat päätyneet työelämään, hän sanoi.

Säkkinen huomautti myös, että vanhempien opiskelijoiden apua ja tuki pitäisi valjastaa paremmin opinto-ohjaajien tueksi.

Opot ovat koulutusmaailman ammattilaisia

Varsinaisen palkintojenjaon ja puheiden jälkeen finalistit kilistivät kuohuviinillä. Juhlavieraat innostuivat puhumaan opinto-ohjauksen tärkeydestä ja lisätarpeesta.

Suomen Ylioppilaskuntien Liiton (SYL) hallituksen jäsenen Anni Vesan mielestä opinto-ohjaajien pitäisi olla täysipäiväisiä ohjaajia, eikä puolipäiväisiä, kuten monissa kouluissa.

– Tieto eri koulutuksista uusiutuu niin nopeasti, että vaatii aikaa ja ammattitaitoa olla perillä niistä. Myös lisäkoulutukselle pitäisi olla kunnon resurssit, Vesa totesi.

Aine on hänelle tuttu, sillä Vesan äiti on opinto-ohjaaja. Hänestä hyvä opinto-ohjaaja näkee opiskelijan vahvuudet ja pystyy auttamaan rajaamaan vaihtoehtoja pois.

Finaalissa olivat Huotelinin lisäksi Ari Forsten Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiosta, Juha Nurmi Lohjan Yhteislyseon lukiosta, Sanna Alanko Järvenpään lukiosta ja Sirpa-Liisa Takalampi Nurmijärven Yhteiskoulusta. He saivat kunniamaininnat.

 

Lue lisää Vuoden Opo 2009 -kilpailusta.

 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo