Vuokra-asunnoista tulossa huutava pula syksyllä

Vuokraturva ennustaa tulevan syksyn olevan erityisen vaikea asuntoa etsiville opiskelijoille talouden taantuman takia. Yhä useampi sulkee asunnon ostamisen vaihtoehdoista pois, jolloin tilanne vuokramarkkinoilla kiristyy.

Useina syksynä opiskelijoita on jouduttu sijoittamaan liikuntasaleihin patjalle nukkumaan, kun sopivia asuntoja ei ole löytynyt kaikille halukkaille. Ratkaisuksi ehdotetaan, että opintoja voisi aloittaa useammin myös keväisin. Tällä vältyttäisiin syksyiseltä asuntojen kysyntäpiikiltä.

Opiskelupaikan vinkit vuokra-asunnon etsimiseen:

  • Aloita asunnon etsiminen ajoissa. Älä viivyttele suotta asunnonhakua yhtään pitempään kuin on tarvis.
  • Miten olisi kimppakämppä? Isoja asuntoja on huomattavasti enemmän vapaana markkinoilla kuin yksiöitä. Kimppakämppä on myös usein yksiötä edullisempi ratkaisu.
  • Käytä viidakkorumpua. Levitä tietoa, että olet etsimässä asuntoa. Ilmoita asunnontarpeestasi Facebookissa ja Twitterissa, levitä tietoa sukulaisille ja ystäville.
  • Seuraa ilmoituksia ahkerasti ja soita kiinteistövälittäjälle, jos ilmoituksessa ei ole valmista näyttöaikaa. Monet kiertävät ilmoitettuja asuntonäyttöjä, joissa saattaa olla paikalla sata hakijaa. Sovi mieluummin henkilökohtainen esittelyaika mahdollisimman nopeasti niin asunto voi olla sinun.
  • Ole joustava! Vuokranantaja haluaa vuokralaisen useimmiten heti tai niin pian kuin mahdollista. Mitä joustavampi olet, sen parempi.
  • Varaudu takuuvuokraan. Takuuvuokra voi olla helposti kahden tai kolmen kuukauden vuokran verran.Annat itsestäsi luotettavan kuvan, jos voit suorittaa takuuvuokran välittömästi. Usein se on myös edellytys.
  • Tee varasuunnitelma. Mitä jos ei heti natsaakaan? Suunnittele, mitä teet, jos asuntoa ei löydy. Sukulaisilta tai kavereilta voi kysellä tilapäismajoitusta.

Lue lisää vuokra-asumisesta!

Tutustu Opiskelupaikan Opiskelijaelämä-osioon!

Opiskelija-asuntosäätiöt www.soa.fi

 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo