Vuokralla-asumisen ABC

Oman asunnon etsiminen on monelle nuorelle ajankohtaista, kun syksy saapuu. Kannattaa tutustua huolellisesti asuntomarkkinoihin ja selvittää, miten opiskelija-asunnon voi saada omasta kaupungista.

Usein nopein tapa löytää asunto on etsiä sitä vapailta markkinoilta. Vuokrat ovat etenkin pääkaupunkiseudulla korkeita, mutta kannattaa muistaa, että KELA myöntää opiskelijoille asumistukea myös yksityisesti hankittuihin vuokra-asuntoihin.

Vapaita vuokra-asuntoja voi etsiä kiinteistövälitysyritysten nettisivuilta ja sanomalehdistä.

Myös oman opinahjon ilmoitustaulut pursuavat yleensä syksyn kynnyksellä asuntoilmoituksista.

Opiskelija-asuntoja välittävät opiskelija-asuntosäätiöt, jotka tarjoavat edullista asumista opiskelijoille. Esimerkiksi Helsingin yliopiston ylioppilaskunta välittää asuntoja ja useat muutkin koulut tarjoavat vastaavia palveluja.

Kaupungeilla on myös tarjolla vuokra-asuntoja, joita voi hakea.

Takuuvuokra ja joka kuukautinen vastuu

Vuokra-asunnosta joutuu ainakin vapailla markkinoilla aina maksamaan takuuvuokran, joka on yleensä muutaman kuukauden vuokra. Tämän rahan vuokralainen saa itselleen takaisin, kun vuokrasuhde päättyy, mutta edellytyksenä on, että asunto luovutetaan siinä kunnossa, kun se on vastaanotettu.

Takuuvuokran tarkoitus on turvata vuokranantajalle häiriötön vuokranmaksu ja olla olemassa mahdollisten vaurioiden varalta. Jokaisen vuokrasuhteeseen aikovan kannattaa tutustua huoneenvuokralakiin, joka sääntelee asunnon vuokraamista.

Jos vuokralainen heikentää asunnon kuntoa, voi vuokranantaja kustantaa takuuvuokrasta korjauskustannukset. Vuokranantaja saa myös ottaa takuuvuokrasta vuokran, jos hän ei saa sitä vuokralaiselta laiminlyönnin vuoksi.

Vuokra-asunnon ottamisessa on ymmärrettävä, että vuokralaisen on joka kuukausi pystyttävä maksamaan vuokra sovittuna päivänä. Vuokrasopimus kannattaa lukea aina huolellisesti läpi.

Vapaiden markkinoiden asunnot vuokrataan joko toistaiseksi voimassaolevalla tai määräaikaisella sopimuksella. Kannattaa huomata, että määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa päättymään ennen määräaikaa.

Yksityiset markkinat tarjoavat usein paremman mahdollisuuden löytää asunto itselle mieluiselta alueelta ja valikoima saattaa olla huomattavasti laajempi kuin opiskelija- tai kaupungin vuokra-asuntomarkkinoilla.

Hyvä käytös kannattaa aina

Asuntojen näytöissä kannattaa käyttäytyä hyvin ja kertoa, miksi itse olisi paras mahdollinen vuokralainen. Yleensä asunnoista on kilpailua ja jokainen vuokranantaja etsii luotettavaa ja hyväkäytöksistä vuokralaista omistamaansa asuntoon.

Opiskelija elämään liittyy aina myös juhliminen. Se ei saisi kuitenkaan olla niin riehakasta, että se aiheuttaa ongelmia vuokrasuhteelle. Vuokralainen, joka aiheuttaa jatkuvasti häiriötä muille asukkaille, voi joutua lähtemään.

Joissakin vuokrasopimuksissa saatetaan vaatia myös kotivakuutuksen ottaminen, jolloin asunnolle mahdollisesti aiheutuneet vahingot voidaan korvata vuokralaisen vakuutuksesta.

Vuokralla oleminen ja remontti

Vuokralainen ja vuokranantaja voivat sopia vapaasti remonttikustannuksista. Yleensä asunnon arvoa nostavista remonttitoimista vastaa vuokranantaja, mutta mikään ei estä sopimasta toisin.

Vuokralaisen kannattaa keskustella avoimesti vuokranantajan kanssa omista toiveistaan. Yleensä asunnosta saattaa tosin olla niin moni kiinnostunut, että jollekin se kelpaa aivan sellaisenaan.

Putkiremonttien kulta-aikana asuntoa voi kohdata taloyhtiössä tehtävä remontti. Kaikki toimet, jotka haittaavat asumista, oikeuttavat yleensä vuokranalennukseen. Vuokranantaja kuitenkin mielellään alentaa vuokraa kuin etsii uuden hyvän vuokralaisen.

Opiskelija-asuntoa hakemassa

Kaikissa opiskelukaupungeissa on asuntoja, jotka on tarkoitus vuokrata vain opiskelijoille. Netti on erinomainen kanava asunnon löytämiseen. Hakemuksen voi täyttää suoraan netissä.Halukkaita on kuitenkin enemmän kuin asuntoja, joten kannattaa olla hyvissä ajoin liikenteessä.

Solu-asunnot ovat yleisiä opiskelija-asuntomarkkinoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että asunnossa asuu useampi henkilö, jolloin kaikilla on oma makuuhuone, mutta kylpyhuone, keittiö ja olohuone ovat yhteisiä.

Samassa solussa voi tutustua eri aineita opiskeleviin ja eri kulttuuritaustaisiin ihmisiin. Tällainen asuminen on yleensä myös erittäin edullista.

Opiskelija-asunnon saaminen rajoittaa usein kuukausiansioiden määrää, joten hakijan pitää huolellisesti tutustua ehtoihin, jotta varmistuu siitä, että asumismuoto sopii varmasti. Markkinoilla on myös perheille tarkoitettuja asuntoja.

Tietoa opiskelija-asumisesta:

SOA

HOAS

Opiskelija-asunnot

Asuntohelppi

Opiskelija-asunnot

Asumispolitiikka

Keskustelua:

Opiskelija-asuminen


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo