Yhdistä taiteet ja talous – opiskele kulttuurituottajaksi!

Kiinnostus taiteeseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen vei helsinkiläisen Susanna Hulkkosen opiskelemaan kulttuurituotantoa HUMAKiin. Opinnot ovat tarjonneet mahdollisuuden verkostoitua ja osallistua erilaisiin projekteihin poikkitaiteellisten tapahtumien parissa.

 

26-vuotias Susanna Hulkkonen ehti opiskella monipuolisesti ja hankkia kuva-artesaanin tutkinnon ennen kuin päätyi opiskelemaan kulttuurituottajaksi HUMAK iin. Susannalla on hyvä tausta nykyisiä opintoja ajatellen, sillä hän on tehnyt graafisen suunnittelun töitä jo useamman vuoden ajan. Susanna onkin jo nyt moniosaaja: 

- Tiedotus ja lehtityö ovat minulle läheisiä. Kirjoitan juttuja lehtiin. Olen ollut myös tapahtumatuottajan assistenttina. Tällä hetkellä toimin Flow Festivalien tiedotusassistenttina sekä joogaohjaajana, hän luettelee.

Uudet kontaktit opiskelun suola

Susanna on ollut tyytyväinen opintoihinsa, sillä ne ovat olleet monipuolisia ja käytännönläheisempiä kuin hän osasi odottaa. 

- On mukavaa, että tuotannollisten näkökulmien lisäksi esiin nousee myös taiteen sisältö. On mahtavaa tehdä erilaisia projekteja, mutta välillä kaipaisin enemmän tiukkaa teoriaa. Mielenkiintoisinta on tavata uusia ihmisiä kulttuurialalta. Meillä on ollut vierailevia luennoitsijoita ja olemme päässeet tutustumaan eri yritysten toimijoihin, Susanna kertoo.

Susanna arvelee ammatillisen väylän olevan hyvin yleinen tapa päätyä kulttuurialan tehtäviin.

- Luulen, että kulttuurituottajaksi voi päätyä myös monista muista opinnoista, Susanna pohtii.

Kulttuurituottajia on kaikkialla

Kulttuurituottajia on erilaisissa töissä kulttuuritapahtumissa, järjestöissä, kulttuuri- ja taideprojektien ja produktioiden suunnittelijoina ja vetäjinä, kuntien ja valtion kulttuurihallinnossa sekä erilaisissa yrityksissä, kuten mainostoimistoissa.

- Eri taiteen alat ovat täynnä kulttuurituotantoa opiskelleita: musiikki, elokuva, teatteri, kuvataide ja kaikki siltä väliltä, Susanna listaa aloja.

Myös toimenkuvat vaihtelevat. Kaikki eivät yksiselitteisesti ole titteliltään tuottajia. Kulttuurituottajia voi toimia esimerkiksi toiminnanjohtajina, projektipäälliköinä, tuotantoassistentteina, järjestö- ja kulttuurisihteereinä sekä kulttuurialan ja luovan alan yrittäjinä.

- Itse toimin tällä hetkellä tiedotuksen puolella. Luulen, että itse voi hyvin pitkälle ohjata opintoja kohtia omia tavoitteita, Susanna kertoo.

Susanna toivookin pystyvänsä jatkamaan poikkitaiteellisten tapahtumien parissa. 

- Kuten opiskelujen alkaessa, tässä loppuvaiheessakin, minua kiinnostaa myös sisältö. Luulen, että jossakin vaiheessa jatko-opintoina voisi olla maisteritutkinto joko taiteellisemmalta puolelta tai miksei yhteiskunnalliseltakin, Susanna toteaa.

Lue lisää kulttuurituottajan opinnoista HUMAK:ssa


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo