Yliopistolaki hyväksyttiin - mikä muuttuu?

Yliopistolain uudistus hyväksyttiin eduskunnassa hieman ennen juhannusta. Mitä muutos tarkoittaa? Opiskelupaikka otti selvää!

Uusi, tunteita kuohuttanut yliopistolaki hyväksyttiin 16. kesäkuuta 2009 eduskunnassa. Lakia vastustettiin näyttävästi kaikissa Suomen yliopistoissa helmi-maaliskuussa hallituksen annettua esityksensä. Mukana mielenosoituksissa olivat niin opiskelijat kuin yliopistojen henkilökunta.

Laki astuu voimaan elokuun alussa.

Mitä muutoksia yliopistolain uudistus lopulta tuo mukanaan? Listasimme plussat ja miinukset.

1. Yliopistojen henkilökunnan työsuhteet muuttuvat virkasuhteisista työsuhteisiksi. Työnantaja on jatkossa yliopisto, ei valtio.

+ Henkilöstöpolitiikka muuttuu joustavammaksi. Yliopistosta tulee houkuttelevampi työnantaja. Nyt esimerkiksi huonoista opettajista on helpompi päästä eroon.

- Henkilökunnalle tämä tarkoittaa, että työsuhde on epävarmempi.

2. Yliopistot erkaantuvat valtiosta ja niistä tulee itsenäisiä julkisoikeudellisia laitoksia tai säätiöitä. Yliopistojen toimintaa ohjaa hallitus.

+ Yliopistot pystyvät tekemään joustavammin päätöksiä.

- Yliopistoitten hallituksiin nimetään jäseniä yliopistoyhteisön ulkopuolelta. Yliopistoyhteisö ei saa itse päättää, keitä hallituksessa istuu.

3. Rahoitusmalli muuttuu. Yliopistot voivat hakea rahoitusta esimerkiksi yrityksiltä valtion tuen lisäksi.

+ Rahavirrat aukeavat. Rahaa tulee olemaan enemmän käytössä kuin aikaisemmin ja sitä kautta voidaan tehdä parempaa tutkimusta.

- Säilyykö puolueettomuus tieteen tekemisessä, kun yritykset lahjoittavat rahaa? Toinen ongelma on, että rahahanat tuskin aukeavat tasapuolisesti humanisteille ja kauppatieteilijöille.

4. EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta voidaan tulevaisuudessa periä lukukausimaksuja (kokeilu).

+ Suomalaiset eivät joudu maksumiehiksi ulkomaisille opiskelijoille.

- Tällä vaikeutetaan ulkomaisten opiskelijoiden tuloa Suomeen. Muutos asettaa EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tulevat opiskelijat epätasa-arvoiseen asemaan muiden opiskelijoiden kanssa.

Tutustu yliopistolain uudistukseen tarkemmin Opetusministeriön sivuilla.

Lue myös Opiskelupaikan uutinen maaliskuun mielenosoituksista.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo