Yliopistouudistus: Yliopistoon hakija, ole tarkkana termien kanssa

Yliopistouudistuksen vaikutukset pääsykokeisiin ovat toistaiseksi vain kosmeettisia. Hakijan kannattaa kuitenkin huomata, että tiedekuntien rakenteissa ja nimissä on tapahtunut muutoksia.

Vuoden alussa voimaan tullut yliopistouudistus irrotti yliopistot valtiosta. Uudistuksen myötä yliopistot muuttuivat itsenäisiksi julkisoikeudellisiksi laitoksiksi tai säätiöiksi. Ajatuksen takana on saada yliopistoille enemmän omaa päätöksentekovaltaa ja taloudellista itsenäisyyttä.

Tiedekunnalla tarkoitetaan yliopiston hallinnollista yksikköä, joka kokoaa yhteen lähekkäisten tieteenalojen laitokset. Nyt laitosmallit on pistetty uuteen uskoon: osassa tiedekunnista on siirrytty kokonaan laitoksettomaan malliin ja osassa laitokset ovat yhdistyneet suurlaitoksiksi, jotka jakautuvat oppiaineisiin.

Esimerkiksi entinen Helsingin yliopiston viestinnän laitos on nykyään viestinnän oppiaine, joka taas kuuluu Sosiaalitieteiden laitokseen. Vaikka nimet muuttuvat, itse pääsykoe pysyy samana. Lisätietoa omasta hakukohteestasi löydät Yliopiston koulutushausta.

Lisääntyvällä yhteistyöllä suurlaitosten välillä ja sisällä on hyvät ja huonot puolensa. Opiskelijan näkökulmasta se on tähän mennessä tarkoittanut vain oman laitoksen nimen muuttumista. Tulevaisuudessa se saattaa tarkoittaa yhdistettyjä kursseja, enemmän massaluentoja ja vähemmän erikoiskursseja.

Toisaalta yhteistyön toivotaan tuovan esimerkiksi tutkimukseen enemmän yhteistyötä ja useampia näkökulmia. Yhteistyö saattaa tietyiltä osin myös rikastuttaa opetusta.

Vaikutukset hakuprosessiin toistaiseksi pieniä

Suurimmalle osalle hakijoista yliopistouudistus on aiheuttanut hämmennystä. Mitä uudistus tarkoittaa yliopistoon mieliville?

Vielä viime vuonna hakijat hakivat laitoksiin, mutta nykyään laitokset ovat suurimmilta osin yhdistyneet suurlaitoksiksi, joissa on oppiaineita. Pääsykokeisiin, niiden sisältöön tai oppiainevalikoimaan muutos ei kuitenkaan vaikuta.

Palvelupäällikkö Rebekka Niskanen Helsingin yliopistosta kertoo, että hakijoita yliopistoon on ollut edellisvuosien tapaan.

– Uudistus ei ole tuonut hakijoille suurempia muutoksia, mutta terminologian kanssa täytyy olla hereillä, Niskanen muistuttaa.

– Enemmän kyselyitä hakijoilta on tullut koskien lukukausimaksuja ja pääsykoekeskustelua, joilla ei suoraa kosketusta yliopistouudistukseen ole.

Tulevaisuus vielä mysteeri

Yliopisto on murroksessa, jossa ei kaiketi kenellekään ole vielä selvää, mihin ollaan menossa. Hallintoa ja resursseja koskevat uudistukset ovat turhauttaneet henkilökuntaa ja hämmentäneet opiskelijoita.

Muitakaan yliopistouudistuksen vaikutuksia hakuprosessin kannalta on vaikea ennustaa.

– Toivottavasti uudet suurlaitokset saavat hakijat käsittämään paremmin sivuaineiden suuren valinnanvaran ja tiedekuntien opintotarjonnan, Niskanen toivoo.

 

Lue lisää yliopistouudistuksesta täältä .

Kevään yhteishaku yliopistoihin käynnissä 16.4. asti.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo