Ylioppilaslakki päähän ja kohti tulevaisuutta

Varma merkki kesän saapumisesta ovat ihanat ja iloiset uudet ylioppilaat. Juhlapäivän kaava on useilla aika perinteinen: ensin koululla ylioppilaslakki päähän, sitten kotiin vastaanottamaan vieraat ja illalla ystävien kanssa juhlimaan.

Valkolakin saaminen päättää pitkän koulupolun, jonka jälkeen nuoret ovat vapaita valitsemaan itse kiinnostuksen kohteensa. Vaikuttaa siltä, että tuoreet ylioppilaat suhtautuvat tulevaisuuteen leppoisasti.

Haukilahden lukiosta kirjoittanut Nea Salmelainen, 19, kertoo, että hänen lakkiaispäivänsä kulku oli perinteinen ja illalla kaverijoukko kokoontui kotibileisiin, josta matka jatkui Helsingin keskustaan terassille ja sieltä vielä jatkobileisiin.

- Kaikki juhlivat ja olivat niin iloisia! Odotus palkittiin vihdoin ja kaikki olivat niin onnellisia. Sää vielä kruunasi ilonpäivämme, Salmelainen kertoo.
Hänelle ylioppilaspäivä oli ikimuistoinen ja vastasi täysin omia odotuksia.

Onnitteluja kadulta

Tapiolan lukiosta ylioppilaaksi kirjoittaneen Paula Keinon,19, juhlat saivat ikävän käänteen, kun hänen laukkunsa katosi juhlahumussa terassilta.

- Keljultahan se tuntui, kun lompakko, avaimet ja meikit katosivat, mutta onneksi oli huippu hauskaa kumminkin, hän kertoo reippaana.
Keinon ikimuistoisen ylioppilaspäivän kruunasi kesäsää ja tuntemattomien ihmisten vilpittömät onnittelut kadulla.

Lakki on kovan työn palkka

Ylioppilaslakki symbolisoi usein mahdollisuuksia ja moni nuori kokee, että se avaa ovia jatkossa. Salmelaiselle ylioppilaslakki merkitsee myös pitkän koulutien päättymistä.

- Nyt kukaan ei voi viedä minulta tätä. Ei tarvitse enää jännittää jääkö jokin ylioppilaskirjoitusten kokeista pisteen vaille jotakin arvosanaa. Ylioppilaslakki muistuttaa minua siitä työstä, jonka olen tehnyt ja onhan se ihanaa saada vappuna laittaa kirkas ylioppilaslakki päähän, hän kuvailee.

Paula Keinolle ylioppilaslakki merkitsee perinteisesti aikuistumista. Lahjapöydälle kerääntyi paljon tarvikkeita omaa kotia varten. Ylioppilaaksi kirjoittaminen on Keinon lähipiirissä myös vahva perinne.

- Kaikilla meidän perheessä on ylioppilaslakki, joten tavallaan ylioppilaaksi kirjoittaminen on tietynlainen velvollisuus. Oma arvostus syntyy siitä, kun ymmärtää, että kaikki eivät lakkia saa ja että sen eteen joutuu tekemään kovasti töitä, hän muistuttaa.

Ei tarvitse vielä tietää, mitä haluaa olla isona

Helsingin Sanomien tutkimuksen mukaan etenkin Helsingissä abiturientit haluavat kokeilla useita ammatteja, mutta suuri osa uusista ylioppilaista ei vielä tiedä, mitä haluaa tehdä työkseen tulevaisuudessa. Tutkimuksen mukaan työn ja oman ammatin löytyminen ovat kuitenkin nuorille tärkeitä asioita.

- Haluan kokeilla vähän kaikkea. Pidän nyt välivuoden ja pohdin, mikä minua kiinnostaa eniten. Siitä olen kuitenkin varma, että aion tehdä jatko-opintoja, Nea Salmelainen toteaa.

Hän aikoo kuitenkin osallistua Arkadan pääsykokeisiin, jotta saisi kokemusta tilanteesta ja kokeesta. Myös Salmelainen allekirjoittaa sen, että toiset tietävät jo varhain, mitä haluavat tehdä isona, mutta suurella osalla ei ole hajuakaan. Myös ulkomailla opiskelu on yksi vaihtoehto.

- Olin lukiossa vuoden vaihdossa Jenkeissä, joten voisin opiskella ulkomaillakin. En tosin lähtisi niin kauas, vaan jäisin johonkin maahan lähempänä Suomea, hän korostaa.

Vanhempien ammatit antavat suuntaa

Paula Keinon perheessä isä on lukenut kauppatieteiden maisteriksi ja Helsingin Kauppakorkeakoulua on kotona mainostettu hyväksi paikaksi. Pääsykokeet kauppikseen ovatkin myös tyttären seuraava ponnistus.

Luku-urakan keskellä Keino on kuitenkin alkanut miettiä valintaansa uudelleen. Myös farmasia kiinnostaa.

- Ensin ajattelin, että en voi hakea lukemaan farmasiaa, koska en lukiossa ottanut pitkää kemiaa ja biologian lisäkursseja. Sain kuitenkin kirjastossa kuulla, että voin itse opiskella vastaavan oppimäärän ja päästä sisään. Vähän liian aikaisin pitäisi tietää, mitä elämältä haluaa, jotta osaisi valita lukiossa viisaasti, Keino kritisoi.

Hän menee kuitenkin kauppiksen pääsykokeisiin, koska myös pr-alan työt kiinnostavat. Kohtalo saa päättää tuleeko hänestä pr-ammattilainen vai farmasian asiantuntija.

- Tärkeintä on onnellisuus elämässä. Raha ei ole minulle ratkaiseva tekijä. Perhe ja ystävät ovat ne, joilla on merkitystä, hän kiteyttää.

 

Kaikki uudet ylioppilaat

Uudet ylioppilaat julki

 

Lue lisää artikkeleita aiheesta:

Ylioppilaat 2009

Valtaosa uusista ylioppilaista viettää välivuoden


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo