Ympäristösuunnittelija osaa vaalia luonnonvaroja

Ympäristöasiat, ja erityisesti kierrätys, ovat aina kiinnostaneet Miia Sihvolaa. Kun ammatinvalinta tuli lukion jälkeen ajankohtaiseksi, löysi Miia hakuoppaita selaillessa kestävän kehityksen koulutusohjelman. Siitä alkoi Helsingistä kotoisin olevan suurkaupungin kasvatin uusi elämänvaihe - muutto pienelle paikkakunnalle, Forssaan.

 

Miia Sihvola opiskelee Hämeen ammattikorkeakoulun  kestävän kehityksen koulutusohjelmassa ja valmistuu ympäristösuunnittelijaksi. Ympäristösuunnittelija (AMK) on ympäristöasioiden asiantuntija, joka tietää esimerkiksi ilmastonmuutokseen vaikuttavat tekijät ja osaa suunnitella ekotehokkaita toimintatapoja.

"Tästä koulutusohjelmasta valmistuu laaja-alaisia ympäristöosaajia. Meillä on yksi pääaine ja monia sivuaineita. Minua kiinnostaa materiaalivirtojen hallinta, mutta suuntautua voi myös esimerkiksi uusiutuviin energiamuotoihin tai kehitysmaiden kehitysyhteistyöhön", Miia kertoo.

Ympäristösuunnittelija pääsee edistämään kestävää kehitystä käytännön tasolla. Työllistyä voi esimerkiksi ympäristötarkastajaksi, projektipäälliköksi tai ympäristövastaavaksi.

"Tämä koulutus on niin laaja, että täältä voi päästä oikeastaan minne vaan. Voi päästä kuntiin, organisaatioihin, järjestöihin, yrityksiin tai projekteihin. Voi perustaa oman yrityksen tai lähteä ulkomaille", Miia luettelee.

Elämää pienellä paikkakunnalla Forssassa

Miialla on pian takanaan ensimmäinen vuosi opintoja ja elämää uudella paikkakunnalla. Suurkaupunkia Forssassa vietetty aika ei ole saanut kaipaamaan. Päin vastoin. Miia kertoo viihtyneensä pienellä paikkakunnalla erinomaisesti.

"Kun on isolta paikkakunnalta, niin on kiva välillä asua pienemmällä ja nähdä millaista täällä on", Miia sanoo.

Miian mukaan pienessä paikkakunnassa on etunsa: Tiivis yhteisö ja lyhyet välimatkat. Kun etäisyydet ovat lyhyet, ei tarvitse autoa. Erityisesti opiskelijalle on hyvä, että liikkumaan pääse pyörällä tai kävellen. Tiivis yhteisö puolestaan varmistaa sen, että muihin ihmisiin on helppo tutustua. 

Lyhyistä välimatkoista on hyötyä myös vapaa-ajalla, sillä kavereiden tapaaminen on vaivatonta. 

"On helppoa järjestää porukalla tekemistä, vaikka kaikki ei asukaan samassa paikassa. Se on ehkä se paras seikka tässä", Miia miettii.

Ympäristösuunnittelija markkinoi itseään

Miia uskoo työllistyvänsä hyvin ympäristösuunnittelijana. 

"Kierrätys ja ympäristöasiat liittyvät nykyään kaikkeen ja niihin on pakko kiinnittää huomiota. Eiköhän meillekin siis töitä riitä", Miia sanoo luottavaisena.

Työnhaussa pitää kuitenkin olla itse aktiivinen. Miia kertoo ettei ympäristösuunnittelijoita välttämättä osata suoraan hakea töihin. Pitää miettiä millä osa-alueella haluaa työllistyä ja lähteä sitten markkinoimaan itseään.

"Me tiedetään paljon, mutta meistä ei vielä tiedetä paljoa", Miia tiivistää.

Vaikka Miian opinnot ovat vielä alkuvaiheessa, on hän ehtinyt jo miettiä, mitä tulevaisuudessa haluaisi tehdä. Esimerkiksi tekstiilikierrätys kiinnostaisi.

"Meillä Suomessa ei juuri kierrätetä huonokuntoisia tekstiilejä. Sitä olisi mielenkiintoista lähteä suunnittelemaan ja viemään eteenpäin", Miia sanoo.

Tulevaisuudessa Miia toivoo saavansa luotua hyviä kontakteja esimerkiksi työharjoitteluiden kautta. Ulkomaatkin ovat alkaneet houkutella ja vaihtomahdollisuus on käynyt mielessä.  Nyt hän kuitenkin nauttii täysillä opiskelusta Forssassa, ja alalla, joka on juuri se ”oma juttu”. 

 

Katso lisätietoja ympäristösuunnittelijaksi opiskelusta:

Haluatko ympäristösuunnittelijaksi? Lue lisää HAMK:n sivuilta: www.hamk.fi/kestavakehitys

Tutustu Forssan kaupunkiin täältä


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo