Yrittäjyys: Insinööritutkinto antaa potkua yrittäjyydelle

Sampsa Mäki-Arvela on insinööriopiskelija ja perustamansa lvi-yrityksen toimitusjohtaja. Yhdistelmä on rankka, mutta työn tekeminen omaan taskuun palkitsee.

Mäki-Arvela, 24, on hengeltään yrittäjä, vaikkei osaakaan tarkalleen sanoa, mistä kipinä yrityksen perustamiseen syttyi. Nuori mies valmistui ammattikoulusta lvi-puolelta 2004 ja perusti oitis oman toiminimen.

Armeijan ja vuoden työkokemuksen jälkeen hän aloitti lvi-alan insinööriopinnot Satakunnan ammattikorkeakoulussa, koska yritystoiminnan kehittäminen vaatii myös tietojen kehittämistä.

– Insinöörin tutkinto on välttämätön, koska haluan tulevaisuudessa suunnitella itse lvi-ratkaisuja, hän perustelee.

Viime vuonna toiminimi Lvi Mäki-Arvela kasvoi osakeyhtiöksi nimeltä Lännen TaloTekniikka . Nettisivuilla kerrotaan, että yritys tarjoaa lvi-ratkaisuja nykyaikaisella otteella.

Puskaradio auttoi yrittäjän alkuun

Työaamut alkavat varastolta, jossa Mäki-Arvela juo työntekijänsä kanssa aamukahvit. Päivän aikana kaksikko siirtyy kohteesta toiseen ja usein päivät venyvät. Töitä on usein pakko tehdä myös viikonloppuisin.

Ammattikorkeakoulussa Mäki-Arvela käy keskimäärin kahtena päivänä viikossa. Hän harmittelee, ettei pysty keskittymään opiskeluun täysillä, mutta toisaalta työkin opettaa.

Mäki-Arvela arvioi valmistuvansa noin vuoden kuluttua. Sitä ennen yritystoiminnan kannalta olisi tärkeää suorittaa ammattikorkeakoulun tarjoamia markkinoinnin kursseja ja talouskursseja.

Hänellä on käynyt hyvä tuuri. Yritystoiminnan alkuvaiheessa huolellisesti ja edullisesti tehty työ ja käyntikortit mainostivat itse itseään.

Siperia opettaa

Opiskelun ja yrittäjyyden yhdistäminen on raskas paketti ja se oli Mäki-Arvelalle yllätys. Hän suositteleekin yrittäjyydestä kiinnostuneita suorittamaan tutkinnon ensin pois alta.

Hän suosittelee myös ammattikorkeakoulujen yrittäjyyskursseja.

– Olen oppinut yrittäjyydestä paljon Siperian reissun kautta. Kun tekee ensin väärin, oppii tekemään seuraavalla kerralla oikein, Mäki-Arvela naurahtaa.

Apua ja neuvoja hän on saanut muun muassa tilitoimistoltaan. Mäki-Arvelan mielestä on myös tärkeää, että ystäväpiirissä on muita yrittäjiä, joiden tukeen voi tarvittaessa turvata.

Lisäksi Mäki-Arvela suosittelee kieliopintoja, koska yrittäjä joutuu usein kysymään neuvoja ja tuoteinfoa ulkomailta.

Oma yritys opettaa nöyryyttä

Liiaksi Mäki-Arvlea ei halua yritystään tulevaisuudessa paisuttaa, sillä nuorelle yrittäjälle on tärkeää päästä osallistumaan fyysiseen työhön. Konttorissa istuminen ei sovellu hänelle.

– Työajat ovat tavallista pidemmät, mutta saan itse määrätä ne. Työ palkitsee aikanaan, kun sitä tekee koko ajan omaan pussiin ja oman yrityksen hyväksi.

Yrittäjyyden ansiosta Mäki-Arvelasta on tullut nöyrempi. Tuleva insinööri painottaa myös oikean asenteen tärkeyttä.

– Yrittäjän piirteitä on vaikea määritellä, riippuu ihmisluonteesta. Mutta pitkäjännitteisyys ja kärsivällisyys ovat jo aika vahva paketti.

 

Tutustu insinöörin ammatin mahdollisuuksiin osoitteessa insinooriksi.fi .


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo