Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

Kysymykset

- Tekniikan alan pääsykokeisiin harjoitteleminen

Hei,

Miten olisi hyvä valmistautua AMK:n tekniikan ja liikenteen pääsykokeisiin? Eli siis mitä olisi hyvä kertailla matikasta, fysiikasta ja kemiasta? Löytyykö jostain harjoitusmateriaalia? Pohjapisteitä ei ole nimittäin valtavasti tulossa, joten edellisvuosien pisterajoja ajatellen pääsykokeisiin on panostettava.

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Hei!

Ammattikorkeakoulujen tekniikan ja liikenteen alan valintakokeisiin voi valmistautua esimerkiksi kertaamalla lukion lyhyen matematiikan asioita sekä fysiikan kurssien asioita, esimerkiksi perussuureyhtälöitä ja niiden laskentaa.

Edellisvuosien valintakokeisiin tutustumalla saat käsityksen siitä, minkä tyyppisiä kysymyksiä kokeessa voi tulla eteen ja tämän pohjalta osannet arvioida, millaisia asioita juuri sinun kannattaisi lukiokursseistasi kerrata. Vanhoja valintakokeita vastauksineen löydät mm. Koearkistosta .

Tekemällä runsaasti koetehtävien tyyppisiä tehtäviä saat hyvän laskurutiinin, mikä edesauttaa menestymistäsi valintakokeessa. Mikäli itsenäinen opiskelu ei tunnu mieluisalta ajatukselta on myös mahdollista osallistua vaikkapa aikuislukion kursseille. Tutustu myös lukio-opiskelumahdollisuuteen netin välityksellä Nettilukiossa .

Valmennuskurssien tarjoajista ainakin Valmennuskeskus järjestää valmennusta tekniikan ja liikenteen alan valintakokeseen Helsingissä. Tämän lisäksi Valmennuskeskuksella on tarjolla myös itseopiskelumateriaalia valmistautumisen tueksi.

Tällaisia ideoita tarjoaisin valintakokeeseen valmistautumiseen. Toivottavasti ajatukseni auttavat eteenpäin. :)

Tsemppiä tulevaan hakuun!

Teija
Opiskelupaikkaneuvoja


- logopedian valmennuskurssi

moi
Tarkoitukseni on hakea Helsingin yliopiston puhetieteiden laitokselle lukemaan logopediaa. Onko tälle koulutusohjelmalle järjestetty muita valmennuskursseja kuin Dynamikin kurssi Oulussa?

kiitos tiedosta :)
Laura

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Hei Laura!

Dynamik ei ole järjestänyt valmennuskursseja vuosiin. Logopedian valmennuskursseja järjestää Tutoris . Kurssi järjestetään Oulussa, mutta koulutukseen voi osallistua myös Turussa, Tampereella ja Helsingissä etäyhteyksien kautta. Vuoden 2013 kurssiesite löytyy täältä .

Helsingin yliopiston sivuilta löytyy vanhoja logopedian valintakokeita - olisikohan nistä sinulle hyötyä valmistautuessasi valintakokeisiin.

Tsemppiä luku-urakkaasi!

Antti
Opiskelupaikkaneuvoja


- Oikikseen valmistautuminen

Hei!
Tarvitsisin hieman vastauksia muutamaan kysymykseen liittyen Turun oikeustieteelliseen tiedekuntaan pyrkiessä. Eli olen viime kevään abiturientti ja nyt vietän välivuotta, ja ajattelin ensi keväänä hakea Turun oikikseen. Haluaisin tietää, mistä ylioppilastodistuksen aineista saa lisäpisteitä ja kuinka paljon niitä on mahdollista saada? Ja minkälaista valmennuskurssia suosittelisit, tai onko oikikseen olemassa eri pitusia valmennuskursseja esim. heti vuodenvaihteen jälkeen alkavia kursseja vai onko ne lähinnä niitä kirjoitusten jälkeen alkavia? Tai onko Turun oikikseen pyrkiessä joku tietty valmennuskurssi, joka valmentaa erityisesti sinne pyrkiviä? Olen myös suunnitellut, että luen julkisoikeutta avoimessa yliopistossa muutaman opintopisteen verran ja valmistaudun tällä tavoin pääsykokeisiin ennen varsinaisen pääsykoemateriaalin julkaisua. Eikös se ole suositeltavaa? Ja vielä, että jos luen muutaman opintopisteen verran avoimessa, niin haenko siitä huolimatta ihan samassa kiintiössä kun ilman avoimen opintoja olevat hakijat? Kiitos jo etukäteen!

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Moikka!

Mukava kuulla, että hakukohde on selvillä ja että olet jo aloittanut hakuprosessiin valmistautumisen.

Se, miten ylioppilastodistus pisteytetään, selviää kunkin yliopiston vuosittain ilmestyvästä hakuoppaasta. Ensi vuoden hakua koskevat oppaat julkaistaan tammikuun tienoilla. Tässä vaiheessa voit siis vain tutkiskella, millaiset pisteet olisit saanut, jos olisit hakenut viime keväänä. Vuoden 2009 Turun yliopiston hakuopas löytyy sähköisenä täältä .

Valmennuskursseja järjestää moni taho, mutta Opiskelupaikan yhteistyökumppani on Valmennuskeskus , joka on järjestänyt valmennuskursseja vuodesta 1975.

Tulevaan alaan liittyvien opintojen suorittaminen avoimessa yliopistossa on tosiaan hyvä keino tutustua ennakkoon alan käsitteistöön, kirjallisuuden tyyliin jne.

Muutaman opintopisteen opiskelu avoimessa yliopistossa ei vaikuta hakemiseen; haet siis päävalinnassa, kuten muutkin tuoreet tai suht tuoreet ylioppilaat.

Voit halutessasi tutustua myös opiskelupaikkaneuvojamme Teijan samasta aiheesta laatimaan vastaukseen; löydät sen otsikolla ”Oikeustieteellisen pääsykokeeseen valmistautuminen”.

Tsemppiä valmistautumiseen ja aikanaan valintakokeeseen!

Elokuisin terveisin,

Mari

Opiskelupaikkaneuvoja


- työ nuorten parissa + sosiaalipedagogiikka

Hei!
Haluaisin työskennellä tulevaisuudessa syrjäytyneiden nuorten parissa. Minkälaisia mahdollisuuksia minulla on, jos opiskelen pääaineena sosiaalipedagogiikkaa? Ovatko esim. nuorten työpajan ohjaajan työt ja etsivä nuorisotyö mahdollisia tällä koulutuksella? Minkälaiset muut työt ovat mahdollisia nimenomaan nuorten parissa?

Opiskelupaikkaneuvoja Jutta Takalahti vastaa:

Hei,

työ syrjäytymisvaarassa olevien ja syrjäytyneiden nuorten kanssa onkin erittäin tärkeää ja siihen on panostettu viime vuosina yhteiskunnan tasolta, esimerkiksi juuri etsivän nuorisotyön kautta. Työtä nuorten parissa on monenlaista ja työnantajajina voivat olla erilaiset järjestöt, oppilaitokset ja erityisesti kunnat. Tässä on sinulle linkki Ammattinetin kuvaukseen nuorisotyöstä. Tästä artikkelista voi nähdä, kuinka monenlaisia työllistymismahdollisuuksia sinulla on ja kuinka monilla ammattinimikkeillä eri nuorisotyön parissa työskentelevät ammattilaiset toimivat.

Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla on paljon tietoa nimenomaan etsivästä nuorisotyöstä. Sivun oikeassa reunassa on useita julkaisuja aiheesta. Esimerkiksi julkaisussa "tilastoraportti etsivästä nuorisotyöstä" kerrotaan työtä tekevien ammattilaisten taustoista. Selkeästi suurin osa työpajatoimintaa toteuttavista etsivistä nuorisotyöntekijöistä on valmistunut AMK-koulutuksesta, toiseksi suurin osa on käynyt opistotason koulutuksen ja kolmanneksi suurin osa yliopistotason koulutuksen. Työpajaohjaajien työnhakuilmoituksissa todetaankin melko ympäripyöreästi, että tehtävään valittavalta vaaditaan monessa ilmoituksessa "soveltuva amk-tutkinto (sosionomi tai yhteisöpedagogi) tai muu soveltuva koulutus." 

Sinun kannattaisi siis myös tutustua etenkin yhteisöpedagogin koulutukseen. Tässä on sinulle linkki Humanistisen ammattikorkeakoulun sivulle, jossa kerrotaan kattavasti ammatista.

Yliopistoissa sosiaalipedagogiikkaa voi tulevina vuosina opiskella ilmeisesti vain Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Tässä on sinulle linkki yliopiston sivuille, jossa esitellään sosiaalipedagogiikkaa. Työllistymismahdollisuuksia tästä pääaineesta on vaikea tarkasti määritellä, koska työllistymismahdollisuuksiin vaikuttaa myös sivuaineet, joita tutkintoon valitset. Toisin on esimerkiksi sosiaalityön pääainevaihtoehdossa, joka antaa lain mukaisen pätevyyden sosiaalityöntekijän tehtäviin. Tässä on vielä linkki Opintoluotsin sivulle , josta näet kaikki sosiaalitieteiden pääainemahdollisuudet.

Tässä on siis sinulle linkkejä, joita lueskelemalla saat toivottavasti kattavan kuvan töistä, joita nuorten parissa voi tehdä. Toisaalta on hyvä, että nuorisotyötä tekevien koulutustaustat ovat moninaisia, mutta toisaalta se tuo lisää valinnanvaraa ja miettimistä. Sinun kannattaisikin tutkailla tarkemmin sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen tarjontaa. Muistathan, että voit aina soittaa (tai lähettää sähköpostia) oppilaitoksiin ja pyytää heidän opinto-ohjaajia tai koulutusohjelmavastaavia kertomaan lisää koulutuksesta ja työllistymismahdollisuuksista. 

Tsemppiä ammatinvalinnan pohdintaan ja muistathan, että pian alkaa syksyn yhteishaku, jossa voi olla tarjolla sinua kiinnostavia koulutuksia! :)

Terveisin, Jutta

Opiskelupaikkaneuvoja


- valtio-oppi ja kansainvälinen politiikka

Haluaisin opiskella valtio-oppia ja kansainvälistä politiikkaa Tampereen yliopistossa. Minkälaisiin tehtäviin koulutuslinjalta voi esimerkiksi valmistua? Mitkä ovat ammattinimikkeitä, joissa valmistuneet työskentelevät? Vastaavatko työt koulutusta? Millainen työllisyystilanne on ja missä päin töitä on tarjolla? Olisin kiinnostunut erityisesti kansainvälisistä työtehtävistä, eli olisiko kyseiset opinnot tähän tähdäten sopivat? Millaista palkkaa valmistuneet ja pidempään työelämässä olleet yleensä saavat? Pahoittelen kysymystulvaa ja kiitän ja kumarran jo etukäteen arvokkaista vastauksista! :)

Opiskelupaikkaneuvoja Jutta Takalahti vastaa:

Moikka!

Kysymyksesi ovat ajankohtaisia ja mietityttää varmasti monia muitakin hakijoita. Kysymys on tyypillinen erityisesti aloilla, joilta ei valmistuta suoraan tiettyyn ammattiin. Tämänkaltaisilla aloilla sivuainevalinnoilla on mahdollista vaikuttaa merkittävällä tavalla siihen, millaisiin työtehtäviin tulevaisuudessa on mahdollista työllistyä. 

Vapaa sivuaineoikeus vaikuttaa siihen, mihin voit opintojen jälkeen työllistyä. Tämä on siis hyvä asia. Jos sinua kiinnostaa erityisesti kansainväliset työtehtävät, voit valita itsellesi tätä urapolkua tukevia sivuaineita. Esimerkiksi kielten opinnot ovat tarpeellisia sinulle ja näin voisit suunnata esimerkiksi kohti diplomaatin uraa. Ammattipoliitikoksi tähtäävä saattaisi puolestaan valita esimerkiksi yleisen valtio-opin opintokokonaisuuksia sivuaineekseen, kun taas esimerkiksi toimittajaksi haluava valitsisi sivuaineekseen journalistiikan/tiedotusopin opintoja.

Valtio-oppia ja kansainvälistä politiikkaa opiskelleiden työllistymisestä on kerätty tilastoja eri yliopistojen sivuille. Laitan sinulle tähän linkkejä muutamiin:

Noilla sivuilla seikkaillessasi voit huomata, että alalle työllistyneet ovat sijoittuneet mitä erilaisimpiin tehtäviin. Näihin siis vaikuttaa juuri sivuainevalinnat, omat kiinnostukset ja työkokemus. Ei kuitenkaan kannata liikaa stressata sivuainevalinnoista, ne selviävät kyllä sitten opintojen alettua. Nyt vain sitten valmistautumaan pääsykokeisiin! :)

Tsemppiä,

Jutta

Opiskelupaikkaneuvoja


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo