Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

Erityisluokanopettajaksi?

Viesti

Hei,
olen peruskoulutukseltani yhteiskuntatieteiden maisteri, pääaineena
sosiaalipsykologia. (sivuaineena kasvatustieteen Cum Laude). Lisäksi
minulla on mihinkään tutkintotodistukseen merkitsemättömänä
psykologian approbatur.

Nykyään luulen kuitenkin, että haluaisin päätyä
erityisluokanopettajaksi. Jos pääsisin opiskelemaan luokanopettajaksi, lyhenisikö
opintoaikani ollenkaan aiempien opintojen perusteella? Onko teillä
tietoa siitä, mitä vaatisi pätevöityä erityisopetukseen?

Olen ollut töissä yhden lukukauden erityisluokanopettajan sijaisena 9.
Evy luokalla.

Hei,

erityisopettajan kelpoisuuksista kerrotaan Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisen tiedekunnan sivuilla seuraavaa:

”Lievistä oppimis- ja sopeutumisvaikeuksista kärsivien oppilaiden opettajalta (erityisopettaja) vaaditaan erityisopettajan koulutus (300 op) tai luokanopettajan kelpoisuus ja erityisopettajan opinnot (60 op) tai aineenopettajan kelpoisuus ja erityisopettajan opinnot.

Erityisopetukseen siirrettyjen oppilaiden opettajalta (erityisluokanopettaja) vaaditaan erityisopettajan koulutus ja ns. monialaiset opinnot tai luokanopettajan kelpoisuus ja erityisopettajan opinnot tai aineenopettajan kelpoisuus, ns. monialaiset opinnot ja erityisopettajan opinnot.”

Sinulla on siis suoritettuna ylempi korkeakoulututkinto, mutta käsitykseni mukaan siihen ei sisältynyt opettajan pedagogisia opintoja? Erityisopettajan pätevyyden voisit saada suorittamalla ensin opettajan pedagogiset opinnot (60 op) ja tämän jälkeen erilliset erityisopettajan opinnot (60 op). Voit tutustua eri yliopistojen tarjoamiin opettajan pedagogisiin opintoihin Opintoluotsin kautta. Erillisiä erityisopettajan opintoja voi suorittaa puolestaan ainakin Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän ja Turun yliopistoissa. Erillisiin erityisopettajan opintoihin vaaditaan opettajan pedagogisten opintojen lisäksi usein aiempaa opetuskokemusta.

Erityisluokanopettajan pätevyyden voit puolestaan saada, kun suoritat luokanopettajan opinnot (sisältäen opettajan pedagogiset opinnot 60 op ja peruskoulussa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot 60 op) sekä sen lisäksi erilliset erityisopettajan opinnot, 60 op. Itä-Suomen yliopistossa on mahdollisuus suorittaa erityisopettajan koulutus, jossa kandidaatin ja maisterin tutkinnot yhdessä antavat ammatillisen kelpoisuuden peruskoulun erityisopettajan, erityisluokanopettajan ja luokanopettajan tehtäviin. Jyväskylän yliopistossa on puolestaan tarjolla erityispedagogiikan koulutusta, jossa saa erityisopettajan pätevyyden ja jossa voi hakea opinto-oikeutta ns. POM-opintoihin. Tällöin opiskelija saa koulutuksesta myös erityisluokanopettajan pätevyyden. Erityispedagogiikan koulutusta eri yliopistoissa on esitelty tarkemmin Opintoluotsissa.

Vaihtoehtoja erityisopettajaksi pätevöitymiseen on lukuisia, kuten yllä olevasta esittelystä huomaat. En osaa sanoa, mikä olisi sinulle nopein reitti saada erityisopettajan pätevyys. Pääsääntöisesti samoja opintoja ei voi sisällyttää kahteen eri yliopistotutkintoon (lukuun ottamatta kieli- ja viestintäopintoja), mutta esimerkiksi tuosta psykologiasta saisit oivan sivuaineen tehtyä, koska sitä ei ole mihinkään tutkintoon vielä kiinnitetty!

Sinun kannattaa nyt pohtia, haluatko nimenomaan erityisluokanopettajan pätevyyden vai riittäisikö sinulle pelkkä erityisopettajan pätevyys. Sinun kannattaa myös tutustua eri yliopistojen tarjoamiin erityispedagogiikan koulutuksiin huolella, jotta pystyt löytämään joukosta itseäsi eniten kiinnostavan ja sinulle parhaiten sopivan koulutuksen.

Tsemppiä pohdintaan ja hyvää alkanutta vuotta!

Terveisin,

Maija

Opiskelupaikkaneuvoja

Kirjoittaja:

Anna-Maija Kärävä

Vastauksesta oli hyötyä minulle
12
Bookmark and Share


Kommentit 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo