Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

Hammaslaakariksi tulevaisuudessa?

Viesti

HEIPPA!

Olen suorittanut lukion ekan vuoden ja talla hetkella vietan vaihto-oppilasvuotta Argentiinassa. Taalla olen alkanut miettimaan tulevaisuuden opiskeluja ja hammaslaakis vaikuttaa houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Ongelmana on kuitenkin se, etta lukion ykkos vuodella en valinnut kemian, biologian tai fysiikan kursseja. Suoritin ainoastaan kielia, pakollisia reaaleja ja pitkan matematiikan kursseja. Oletan kuitenkin, etta biologian, kemian ja fysiikan kurssien suorittaminen on ollenaista hammaslaakikseen paasemiseksi? Kannattaisiko minun opiskella kaikki valtakunnalliset syventavat kurssit naista aineista? Kuitenkin esim biologiassa kurssi 3 ymparistoekologia ei vaikuta hyodylliselta hammaslaakikseen paasemiseksi..

Olen myos todella hukassa ylioppilaskirjoitusten kanssa. Olen varma etta kirjoitan pitkan matematiikan, aidinkielen ja pitkan englannin, mutta lopuista en tieda. Haluaisin etta kirjoitukseni tukisivat mahdollisimman paljon pyrkimyksiani paasta hammaslaakikseen. Mitka reaalit minun kannattaisi kirjoittaa? Fysiikka/kemia/biologia? Mitka kaksi reaalia olisivat kaikista hyodyllisimpia?

Pitkan matikan, aidinkielen, pitkan englannin ja kahden reaalin lisaksi olen ajatellut kirjoittaa espanjan kakkos vuoden kevaalla. Onko mahdollista? Espanjasta olen suorittanut kolme kurssia, onko mahdollista osallistua ylioppilaskokeeseen vain kolmen suoritetun kurssin jalkeen? En haluaisi tuhlata aikaani kaymalla kaikkia kahdeksaa espanjan valtakunnallista syventavaa kurssia, silla taalla argentiinassa ehdin vuoden aikana oppia sujuvan kielitaidon. Espanjan yo-kokeeseen haluan vain, koska en usko etta se vaatii kauheasti tyota minulta ja uskon saavani helposti hyvan arvosanan.

Aiemmin olin varma, etta kirjoitan myos ruotsin, mutta nyt olen alkanut epailemaan. Hammaslaakista varten opiskelu vie minulta niin paljon aikaa ja kursseja, etta ruotsille ei tahdo jaada tilaa. Onko okei hammaslaakiksen kannalta, jos jatan ruotsin opiskelun nyt vahemmalle?

KIITOS tuhannesti, jos kerkeat vastaamaan kaikkiin naihin kysymyksiin. Olen todella hukassa kaikkien jatkosuunnitelmien kanssa!

Moikka!

Toivottavasti olet nauttinut vaihdostasi Argentiinassa. :)

Hammaslääketiedettä  voit siis opiskella täällä Helsingissä, Oulussa, Kuopiossa ja Turussa. Ainakin nykyisin kaikkiin näihin on sama pääsykoe ja voit hakea vain yhden yliopiston hammaslääketieteelliseen yhdellä kertaa. Pääsykoe on sama kuin lääkikseenkin ja siitä on Helsingin yliopiston  sivuilla kerrottu seuraavaa:

"Valtakunnallisen lääketieteen alan opiskelijavalintatoimikunnassa sovitun mukaisesti lääketieteen alan valintakoe vuoden 2012 opiskelijavalinnassa perustuu seuraavaan:

Valintakoe perustuu lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisiin biologian, fysiikan ja kemian pakollisiin ja syventäviin kursseihin (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2003, opetushallituksen määräys 33/011/2003) sekä valintakokeessa jaettavaan aineistoon."

  • Biologia (kurssit 1-5), 
  • Fysiikka (kurssit 1-8) ja
  • Kemia (kurssit 1-5)

Sinun olisikin tärkeää käydä kaikki em. kurssit kunhan palaat Suomeen jatkamaan opintoja. Helsingin hammaslääketieteellisen hakuoppaasta  puolestaan voit nähdä, kuinka pisteitä yo-todistuksesta annetaan:

Lähtöpisteitä annetaan vuonna 2006 tai sen jälkeen suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittaneille seuraavista aineista: 

1. äidinkieli (suomi, ruotsi tai saame)*

2. toinen kotimainen kieli (pitkä tai keskipitkä kieli) 

3. vieras kieli (pitkä kieli)

4. fysiikan, kemian tai biologian ainereaalikoe (paras näistä)

5. matematiikka (pitkä tai lyhyt) tai mikä tahansa ainereaalikoe poislukien kohdassa 4 käytetty 

Sinun kannattaa siis kirjoittaa ainakin kaksi fysiikasta, kemista ja biologiasta. Suosittelisin, että päätät, mitä kirjoitat vasta, kun olet opiskellut näitä kaikkia vähän aikaa. Näin saat käsityksen siitä, mitkä on sinun vahvuuksia ja voit kirjoittaa juuri ne aineet, joista sinulla on parhaat mahdollisuudet saada hyvä arvosana. :) Kannattaa myös huomata, että yo-todistuksen lähtöpisteytys voi vaihdella yliopistoittain. Sinun pitäisikin sitten hakuajan lähentyessä tutustua kaikkien hammaslääketieteellisten tiedekuntien hakuoppaaisiin & pisteytystapoihin. 

Helsingin yliopistoon hakiessasi siis katsotaan ruotsin kielen arvosanaa. Toisaalta esim. Oulussa hakija saa valita pisteytetäänkö ruotsi vai englanti (valintaopas,  katso sivu 16.) Ruotsin kieleen panostamista sinun kannattaakin vielä pohtia ennen Suomeen palaamista. Myös espanjan kohdalla tilanne on sellainen, että sinun kannattaa kysyä siitä suoraan oman lukiosi opinto-ohjaajalta: kysy saatko vaihdostasi (korvattua) lisää espanjan kursseja ja pääsetkö kirjoittamaan sitä palattuasi Suomeen.

On hienoa, että olet jo näin pitkällä miettimässä tulevaisuuden suunnitelmiasi. Nämä kurssit (mat, fy, ke, bi) ovat kuitenkin sellaisia, joita voit opiskella vasta palattuasi Suomeen. Mikäli haluat tehdä jo nyt lukio-opintojesi loppuajalle tarkempaa kurssisuunnitelmaa, kannattaa olla yhteydessä omaan opoon! :)

Oikein ihanaa vaihtovuotta Argentiinaan toivottelee,

Jutta

Opiskelupaikkaneuvoja

Kirjoittaja:

Jutta Takalahti

Vastauksesta oli hyötyä minulle
5
Bookmark and Share


Kommentit 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo