Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

Kysymyksiä eläinlääkäri opinnoista

Viesti

Hei!

Aloitin nyt juuri kaksi viikkoa sitten lukion. Haluaisin eläinlääkäriksi ja haluaisin tietää, että mitä eri teitä on mahdollista päästä eläinlääkäriksi? Onko minun välttämättä pakko hakea eläinlääketieteelliseen yliopistoon eli helsinkiin? Voisinko esimerkiksi lukion jälken hakea eläintenhoitaja alalle ja sieltä päästä jotakin kautta eläinlääkäriksi? Tai voisinko opiskella sairaanhoitajaksi ja sitä kautta päästä jotenkin eläinlääkäriksi vai onko tuo helsinki ainoa vaihtoehto?

Haluaisin mielleläni kuula kaikki mahdolliset "reitit" joilla voi päästä eläinlääkäriksihappy

Toinen kysymykseni on, että pitääkö minun valita nyt fysiikasta, kemiasta ja biologiasta kaikki kurssit jos haluan eläinlääkäriksi vai riittääkö, että otan pakolliset ja muutaman valinnaisen. Olen ajatellut ottavani kaikki kurssit biologiasta ja muutaman valinnaisen kemiastaja ehkä jonkun myös fysiikasta. Riittääkö tämä mihinkään?
Olen myös valinnut lyhyen matikan. Onko tämä huono valinta?
Pidän biologiasta ja kemiakin on ihan mukavaa, mutta nyt ei toi pakollisen fysiikan kurssin asiat ole hirveästi minua kiinnosteet.

Ja vielä olisi yksi kysymys.
Jos haluan eläinlääkäriksi niin pitääkö minulla ollat hyvät numerot fysiikasta, kemiasta, biologiasta ja matematiikasta? Ja pitäisikö minun kirjoitaa ne kaikki ja minkälaisilla arvosanoilla.

Toivoisin, että jos voi päästä vaikka eläintenhoitajan tutkinnon kautta eläinlääkäriksi niin saisin myös vastauksia, että mitä tuolloin olisi hyvä nyt lukiossa erityisesti opiskella.

Hei! 

Hyvä, että olet jo heti lukion alkaessa miettimässä, että mistä aineista olisi sinulle eniten hyötyä jatko-opintoja ajatellen. :)

Eläinlääkäriksi on tosiaan olemassa vain yksi koulutuspolku: Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta. Toki lukion jälkeen voisit opiskella myös pieneläinhoitajaksi, mutta totuus on, että eläinlääkiksen pääsykokeissa ja siellä opiskelemisessa eniten sinulle on hyötyä lukion bilogian, kemian ja fysiikan kursseista.

Parhaiten eläinlääketieteelliseen hakuun voit valmistautua perehtymällä Helsingin yliopiston hakuoppaaseen  , jossa kerrotaan tarkasti, millä perusteella opiskelijat valitaan. Eläinlääketieteellissä on käytössä samanlainen valintamenettely kuin useimmissa muissakin yliopistokoulutuksissa: ensimmäinen ryhmä valitaan yo-todistuksen arvosanojen + pääsykoepisteiden avulla ja toinen ryhmä pelkkien pääsykoepisteiden avulla. Mikäli hakumenettely ei muutu seuraavien vuosien aikana, sinun hakemuksesi huomioidaan molemmissa kiintiöissä: ensin katsotaan pääsetkö opiskelemaan yo-pisteiden+pääsykoepisteiden avulla. Jos et, niin katsotaan riittääkö pääsykoepisteesi tähän toisen kiintiön valintaan. 

Saman oppaan sivulla 4 on taulukko siitä, miten yo-todistuksesta lasketaan pisteet. Taulukosta voi huomata, että pisteitä saa neljästä aineesta;

  1. äidinkielestä, 
  2. yhdestä kielestä, (paras näistä) --> huomioi, että pitkästä kielestä saa enemmän pisteitä kuin lyhyestä
  3. biologia/fysiikka/kemia (paras näistä)
  4. matematiikka/ainereaali (paras näistä)

Pitkä matematiikka ei siis ole pakollinen päästäkseen eläinlääkikseen. Tuossa neljännessä kohdassa pisteitä voit saada matikasta tai ainereaalista. Pitkästä matematiikasta saa paremmin pisteitä kuin lyhyestä, mutta mikäli sinulla on hyvä arvosana jostain reaaliaineesta, voit valita sen. Näin juuri sinun kannattaakin toimia: valitset neljänteen kohtaan hyvin kirjoittamasi reaaliaineen. Se aine voi olla bilogiasta/fysiikasta/kemista se, jota et käyttänyt kolmos-kohdassa.

Lukiossa sinun kannattaakin panostaa mahdollimman paljon biologiaan, fysiikkaan ja kemiaan. Myös tuo lyhyt matematiikka kannattaa opiskella tunnollisesti. Lisäksi pisteitä saat äidinkielestä ja pitkästä kielestä (yleensä englanti). Nämä ovat siis ne aineet, johon sinun kannattaa panostaa. En osaa sanoa, minkälaisilla pisteillä opiskelemaan pääsee kolmen vuoden päästä, mutta kannattaa pitää mielessä, että eläinlääkikseen on paljon hakijoita. Kannattaakin panostaa noihin aineisiin niin paljon, kun vain pystyt! :)

Tässä on vielä linkkejä, joista löydät lisää tietoa aiheesta:

Mikäli kaipaat vielä pohdinta-apua lukiokurssien valintaan ja pitkä/lyhyt matikka valintaan, kannattaisi sinun olla yhteydessä lukiosi opoon. Hän auttaa sinua varmasti mielellään ja voi olla, että hänellä olisi vielä jotain uusia vinkkejä, kuinka sinun kannattaisi opintoja suunnitella.

Mukavaa syksyä ja opiskeluintoa!

Jutta

Opiskelupaikkaneuvoja

Kirjoittaja:

Jutta Takalahti

Vastauksesta oli hyötyä minulle
15
Bookmark and Share


Kommentit

Viesti

Kiitos vastauksesta ja hyvää syksyä:)

Kirjoittaja:

Anonymous user

Sitten aina on mahdollisuutena Tarton eläinlääketieteellinen virossa!

Kirjoittaja:

Anonymous user

Totta! :)

Eläinlääketiedettä voi opiskella Viron maatalousyliopistossa Tartossa. Suomalaisilla hakijoilla täytyy olla suoritettuna ylioppilastutkinto. Lisää Tarton yliopistosta ja sen opetustarjonnasta löytyy meidän sivuiltamme:

http://www.opiske...iksi-tai-maisteriksi

Lisäksi olemme muiden opintoneuvojien kanssa vastailleet moniin Tarton yliopistoon liittyviin kysymyksiin (haku, opiskelu, ym.). Tässä linkki sivulle, josta löydät kolme uusinta.

http://www.opiske...tot/Tarton-yliopisto

Terveisin,

Jutta

Opiskelupaikkaneuvoja

Kirjoittaja:

Jutta Takalahti 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo