Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

Lukion vaihto ammattikouluun

Viesti

Jos hakisin kevään yhteishaussa ammattikouluun(olen siis käynyt vuoden lukiota) niin hyväksiluetaanko käytyjäni kursseja. ja miten menee jos valitsisin sitten kaksois tai kolmois tutkinnon?

Moikka!

Viestistäsi ei käy ilmi, mihin tutkintoon olet hakemassa. Riippuu tutkinnosta ja siihen kuuluvista kursseista, mitä voit saada hyväksiluettua. Lisäksi jokaisessa tapauksessa arvioidaan hyväksiluvut aina tapaus kerrallaan. Suoran vastauksen kysymykseesi voitkin pyytää sieltä ammattikoululta, johon olet hakemassa. Voit kuitenkin yrittää hakea hyväksilukuina ammatillisiin opintoihin liittyviä yhteisiä opintoja eli matematiikkaa, äidinkieltä, fysiikka/kemiaa sekä mahdollisesti kielten opintoja. Tähän toki vaikuttaa se, mitä kursseja olet käynyt ensimmäisen vuoden aikana. Sinun kannattaa myös pohtia sitä, minkätasoisia numeroita haluat lukio-opinnoistasi siirtää ammatillisen puolen todistukseen.

Mikäli sinulla olisi mahdollista valita kaksoistutkinto, tarkottaisi se sitä, että opiskelisit ammatillisen tutkinnon + ylioppilastutkinnon. Sinun ei tarvitsisi käydä ammatillisen tutkinnon valinnaisia aineita, vaan kävisit lukiokursseja vähintään neljässä aineessa. Koulun loppuvaiheilla voit kirjoittaa nämä neljä ainetta ja voit saada yo-lakin. Tässä tapauksessa voisit hyväksilukea suoraan käymiäsi lukiokursseja.

Kolmoistutkinto puolestaan tarkoittaa sitä, että opiskelisit kaksi ammatillista tutkintoa ja yo-tutkinnon (esimerkiksi kokki-tarjoilija + ylioppilas).

Itse olen opiskellut kaksoistutkinnon. Opiskelin ammatillisen tutkinnon lisäksi neljä lukioainetta (äidinkieli, matikka, enkku ja ruotsi) ja kirjoitin nämä aineet. Kaksoistutkinnosta on ollut hyötyä jatko-opintoihin hakeutumisessa yliopistoon. Kaksoistutkinto vaatii jonkin verran enemmän opiskelua kuin pelkän ammatillisen tutkinnon käyminen. Jos lukio-opintoihin ei panosta ja numerot ovat heikkoja, laskee koko amiksen todistuksen keskiarvo ja jatko-opiskelemaan pääseminen voi olla hankalaa. Mikäli siis valitsee kaksoistutkinnon, kannattaa opintoihin panostaa! :)

Mikäli haluat yksityiskohtaisempaa tietoa hyväksiluvuista ja opintojen suorittamisesta, kannattaa sinun olla yhteydessä suoraan sen oppilaitoksen opoon, johon olet hakemassa.

Mukavaa joulun odotusta,

Jutta

Opiskelupaikkaneuvoja

Kirjoittaja:

Jutta Takalahti

Vastauksesta oli hyötyä minulle
10
Bookmark and Share


Kommentit 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo