Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

Muoti-/ vaatesuunnittelu

Viesti

Haluaisin tietää että onko Suomessa jotain muuta vaihtoehtoa opiskella vaate- ja muotisuunnittelua ammattikorkeakoulu tai yliopisto tasolla, muualla kuin Lahden amk :ssa?
Olen 14 vuotias ja ajattelin käydä lukion, ja sitten vasta ammattiin kouluttavan koulun, mutta mietin mitä vaihtoehtoja on.
Lahti on ihan ok, mutta sinne pitäisi muuttaa, vaikka se ei haittaa, mutta jos löytyy koulu lähempänä Tamperetta, niin se on hyvä.
Olen myös katsonut että Lahdessa on mahdollisuus jatkaa kieliopintoja (englanti, ruotsi ja ranska), joten haluaisin koulun jossa pääsen lukemaan kieliä, ainakin ranskaa.

Haluaisin myös tietää varavaihtoehtoja, jos en pääse haluamaani kouluun, niin missä olisi koulu jossa voisi opiskella toimittajaksi?

Juu, mutta haen varmaan jokaiseen vaatesuunnittelu amk:hon joita Suomesta löytää happy

Kiitos happy

Hei!

Mukava kuulla, että olet lähtenyt jo varhaisessa vaiheessa hakemaan lisätietoa jatko-opiskelumahdollisuuksista. Yritän seuraavaksi kuvailla sinulle hieman vaatesuunnittelun koulutusmahdollisuuksia eri kouluasteilla.

Toisen asteen ammatillisista peruskoulutuksista löytyy käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto , josta valmistutaan artesaaniksi. Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelmasta valmistunut artesaani suunnittelee ja valmistaa tuotteita ja esineitä käyttäen perinteisiä käsityötapoja ja nykytekniikkaa.

Ammattikorkeakoulun kulttuurialalta löytyy vaatetusalan koulutusohjelma , josta valmistutaan tutkintonimikkeellä vestonomi (AMK). Vestonomit työskentelevät vaatteiden valmistuksen, kaupan, suunnittelun tai kulttuurin eri tehtävissä. Opinnoissa keskitytään malliston suunnitteluun, kaavoitukseen ja mitoitukseen, vaatteiden tuotantoon sekä vaatetusalan markkinointiin ja yritystoimintaan.

Yliopistosta löytyy taideteollinen ala, jossa yhtenä suuntautumisvaihtoehtona on tekstiili- ja vaatetusalan, tekstiilitaiteen, vaatetussuunnittelun ja pukutaiteen koulutusohjelma. Vaatetussuunnittelun ja pukutaiteen opinnoissa perehdytään nimenomaan vaatetus- ja mallinsuunnittelun lisäksi esimerkiksi muotipiirustukseen, muodin historiaan, kaavoitukseen, materiaaleihin ja markkinointiin. Muihin taideteollisen alan koulutusohjelmiin pääset tutustumaan tästä linkistä .

Kerroit haluavasi lisätietoja myös kielten- ja toimittajan koulutusmahdollisuuksista. Yliopistojen vieraiden kielten opiskelutarjontaan pääset tutustumaan esimerkiksi Opintoluotsin sivuilla. Toimittajan ammattia silmällä pitäen, muun muassa ammattikorkeakoulusta löytyy journalismin koulutusohjelma , josta valmistutaan tutkintonimikkeellä medianomi (AMK). Koulutusohjelmasta valmistunut voi työskennellä journalistina lehtien, radion, television tai muiden viestintävälineiden palveluksessa.

Koulutusalat ja ammatit löytyvät kootusti Opintoluotsin sivuilta. Koulutusnetin hakupalvelun avulla löydät ajankohtaista tietoa koulutustarjonnasta, oppilaitosten yhteystiedot sekä kuvaukset eri aloista ja tutkinnoista.

Toivottavasti vastauksestani löytyy työkaluja suunnitelmiesi tueksi. Lukioaikana sinulla on vielä mahdollista tarkentaa ja pohtia tulevia jatko-opintosuunnitelmiasi. Tarvittaessa tukea suunnitteluprosessiin kannattaa hakea perheeltä, ystäviltä tai oman koulusi opinto-ohjaajalta.

Opiskeluintoa toivottaen,

Nora

Opiskelupaikkaneuvoja

Kirjoittaja:

Nora Enberg

Vastauksesta oli hyötyä minulle
16
Bookmark and Share


Kommentit

Viesti

hei! olen 15-vuotias tyttö, joka on nyt tulevana syksynä menossa lukioon, mutta sen jälkeen en tiedä mihin menen.

Olen ajatellut vaatesuunnittelua kolmen vuoden ajan, ja olen ajatellut perustavani vaatefirman jossain vaiheessa. Onko muotisuunnittelu taloudellisesti kannattavaa?
Saako Aalto-yliopistossa tarpeellisen koulutuksen ja hyvät jatkomahdollisuudet?
Työllistyvätkö muotisuunnittelijat?
Minkälaiset pääsykokeet Aaltoon on?

kiitos paljon!

Kirjoittaja:

fashionista

Hei,

Hienoa, että olet alkanut jo hyvissä ajoin suunnitella jatko-opintojasi!

Aalto yliopistosta löytyy vaatesuunnittelun koulutusohjelma ja tietoa hakuprosessista löydät Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun sivuilta:

http://studies.aa...r/instructions/exam/

Valintaprosessissa ennakkotehtävillä ja valintakokeella (joka on usein kaksivaiheinen) on suuri merkitys. Vuoden 2011 hakuoppaassa kerrotaan hakumenettelystä seuraavaa:

"Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen toisen ja kolmannen osan pisteiden ja kokonaisarviointipisteiden yhteenlasketun pistemäärän perusteella."

Itse hakuprosessissa vaatetussuunnittelun koulutusohjelmaan ei ainakaan vuonna 2011 ole pisteytetty ylioppilastutkintotodistusta, vaan valinta on perustunut ensin ennakkotehtäviin ja sen jälkeen valintakokeissa annettaviin pisteisiin. Tästä syystä sinun onkin hyvä perehtyä aiempien vuosien valintakokeisiin ja ennakkotehtäviin.

http://studies.aa...gn/bachelor/history/

Yllä olevasta linkistä pääset tutustumaan aiempien vuosien tehtäviin, joiden avulla voit arvioida millaisista aineista voi pääsykokeissa olla hyötyä. Vaatesuunnittelijoilta vaaditaan esimerkiksi idearikkautta ja kehityskelpoisuutta.

Myös Lapin yliopistossa voi opiskella tekstiili- ja vaatetusalaa, jossa suuntautumisvaihtoehtona on vaatetussuunnittelu. Hakuprosessissa ylioppilastutkintotodistuksesta huomioidaan äidinkielen lisäksi kolme parasta arvosanaa. Kuvataiteen, media-alan tai käsityön lukiodiplomilla voi korvata yhden ennakkotehtävän. Valintakokeeseen sisältyy yksi ennakkoon valmisteltava tehtävä, joka esitellään valintakokeessa. Tehtävän laatimisesta annetaan ohjeet kutsukirjeen mukana. Valintakoetehtävistä on osa koulutusohjelman yhteisiä, osa suuntautumisvaihtoehdoittain eriytyviä.

Lapin yliopistoon haettaessa ennakkotehtävillä ja valintakokeella on niin ikään iso arvo. Voit tutustua koulutusohjelmiin ja vanhoihin valintakokeisiin Lapin yliopiston sivujen ja hakuoppaan avulla.

http://www.ulapla...02-9083-6ed1e59e1827

http://www.ulapla...lintakoetehtavat.iw3

Pohdit viestissäsi myös vaatesuunnittelijan työllistymisnäkymiä. Suosittelisin sinua tutustumaan esimerkiksi Ammattinetistä löytyvään vaatesuunnittelijan ammattikuvaukseen.

http://www.ammatt...fi/web/guest/ammatit
-> Hakukenttään "Vaatesuunnittelija"

Syksyisin terveisin,
Maija
Opiskelupaikkaneuvoja

Kirjoittaja:

Maija 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo