Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

Pelastusopiston opinto-aste?

Viesti

Hei,

aiemmin löysinkin jos vastauksen kysymykseen kahdesta samanaikaisesta opiskelupaikasta eri asteen koulutuksissa. Mahdollisesti tulevaisuudessa saattaisi osua päällekkäin ammattikorkeakoulu ja Kuopion pelastusopisto. Onko pelastusopisto toisen asteen koulu ja voiko näissä ed. mainituissa kouluissa siis olla opiskelijana samaan aikaan???
Ja voiko amk-tutkintoa suorittava pitää kesken opintoja 'taukoa' opiskelusta korkeakoulusta jos tauon kesto alle 2 vuotta ja tauon syynä toinen koulutus??
Tiedän että nämä ovat pitkälle koulukohtaisia mutta haluaisin tietää voisiko se ehkä olla mahdollista..

Kiitos!

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Pelastusopistossa voi opiskella sekä ammatillista peruskoulutusta että ammattikorkeakouluopintoja. Oppilaitos tarjoaa seuraavia koulutusohjelmia:

1) pelastajan koulutusohjelma (pelastajatutkinto)
2) hätäkeskuspäivystäjän koulutusohjelma (hätäkeskuspäivystäjätutkinto)
3) pelastustoimen alipäällystön koulutusohjelma (alipäällystötutkinto)
4) palopäällystön koulutusohjelma, insinööri (AMK) -tutkinto.

Noista kaksi ensimmäistä on ammatillista peruskoulutusta. Niihin haettaessa pitää hakijalla olla tehtynä toisen asteen koulutus eli jokin ammatilinen perustutkinto tai lukiokoulutus. Kyse on siis eräänlaisesta "toisen asteen jälkeisestä ammattikoulutuksesta" Myös alipäällystonkoulutusohjelma on ammatillista peruskoulutusta, mutta hakijalla pitää olla suoritettuna pelastajan koulutusohjelma. Usein opiskelijan opiskelupolku meneekin siten, että ensin opiskellaan pelastajan koulutusohjelma (1,5v), sen jälkeen alipäällystötutkinto (1v) ja halutessaan voi vielä jatkaa palopäällyston koulutusohjelmaan ammattikorkeakouluun.

Pelastusopistoa ei voida katsoa toisen asteen oppilaitokseksi, koska niin kuin jo mainitsin, hakijalla tulee olla toinen aste suoritettu pelastusopistoon haettaessa. Pelastusopisto on  muusta koulutusjärjestelmästä hieman poikkeava samoin kuin poliisiammattikorkeakoulukin. Opisto tarjoaa siis sekä ammatillista koulutusta että ammattikorkeakouluaopintoja. En kuitenkaan näe mitään syytä siihen, etteikö pelastusopistossa ja jossakin toisessa ammattikorkeakoulussa voisi opiskella yhtä aikaa. Opiskelupaikkojen vastaanottamista rajaa yhden paikan säännös. Eli sinä et voi ottaa samana lukukautena vastaan kahta ammattikorkeakoulupaikkaa, mutta muita rajaavia tekijöitä ei mielestäni ole.

Ammattikorkeakoululaissa (24 §) kerrotaan, että "Opiskelija voi tekemänsä poissaoloilmoituksen perusteella olla poissa yhteensä kahden lukuvuoden ajan." Sinun on siis mahdollista ilmoittautua poissaolevaksi kahdeksi lukuvuodeksi, jos opiskelet jotakin toista tutkintoa samaan aikaan. Poissaoloilmoitus on tehtävä erikseen jokaiselle lukuvuodelle.

Kannattaa tutustua Pelastusopistoon tarkemmin oppilaitoksen omilta sivuilta: www.pelastusopisto.fi.

Toivottavasti pääset pian mieleisten opintojen äärelle!

Iloista joulun odotusta toivottaa,

Sini

opiskelupaikkaneuvoja

 

 

 

Kirjoittaja:

Sini Hurskainen

Vastauksesta oli hyötyä minulle
12
Bookmark and Share


Kommentit 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo