Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

Vaatealasta ja lukio-opinnoista

Viesti

Hei!

Käyn tällä hetkellä lukiota Helsingissä. Haluaisin lukion jälkeen mennä johonkin ammattikouluun/ammattikorkeakouluun opiskelemaan jotain vaatteiden ompeluun liittyvää. Ongelmani on siinä, etten oikein tiedä, millaisia tutkintoja on olemassa vaateompeluun liittyen ja missä niitä voi suorittaa (haluaisin tietysti pk-seudulla). Mitä tarkoittaa vaatetusalan artesaani ja miten se eroaa muista vaatelan tutkinnoista? Ja mitä eroa olisi opiskelulla ammattikorkeassa ja ammattikoulussa? Entä nämä yo-pohjaiset koulutukset? Olen myös kuullut, että jos hakee lukiopohjalta ammattikouluun, niin voi suorittaa sen lyhyemmässä ajassa kuin muut. Mitä tämä lyhyempi aika käytännössä tarkoittaisi? Miten lukion suorittaminen muutoin vaikuttaisi jatko-opintoihin?

Haluaisin siis ensisijaisesti opiskelemaan sellaista vaateompeluun liittyvää alaa, missä opiskeltaisiin ompelua ja kaavoitusta ja tutkinnon suorittamisen jälkeen voisi toimia vaikka vaatemyyjänä tai perustaa oman ompeluyrityksen.

Moikka!

Mukavaa, että olet löytänyt alan, jossa haluaisit jatkaa opintoja lukion jälkeen. :)

Vaatetus- ja ompelualalla sinulla on useampiakin vaihtoehtoja:

  1. Artesaani (tekstiiliala, vaatetusala)
  2. Vaatetuksen koulutusohjelma
  3. Vestonomi

Nämä linkit vievät sinut Opintoluotsin sivuille, joiden alalaidasta löydät hyödyllisen linkin: sitä klikkaamalla pääset katsomaan, missä oppilaitoksissa kyseistä koulutusta järjestetään vuonna 2012.

Kaksi ensimmäistä vaihtoehtoa ovat ammatillisia toisen asteen perustutkintoja. Koska haet lukion jälkeen, sinulla ne kestävät tavallisen 3n vuoden sijasta 2-2,5 vuotta. Sinun pitääkin tarkastella niitä koulutuksia, jotka on suunnattu erityisesti YO-pohjaisille hakijoille. Lukion suorittanut ei voi hakea peruskoulusta valmistuville tarkoitettuihin paikkoihin (PK). Jos haluat katsoa, miten pisteet lasketaan näihin koulutuksiin, katso lisää täältä.

Kolmas, eli vestonomin koulutus, on ammattikorkeakoulu-tutkinto ja se kestää tavallisesti neljä vuotta. Se antaa luultavasti myös laajemmat työllistymisvalmiudet. Tätä koulutusta järjestetään kuitenkin Suomessa melko vähän, mutta ensi syksynä sitä näyttäisi alkavan juuri Metropoliassa. :)

Koska haluat näin käytännönläheiselle alalle, jossa kädentaidoilla on suurin merkitys, saa alalle hyvät valmiudet sekä toiselta asteelta että AMK:sta. Sinähän voit hakea kevään yhteishaussa molemmille asteille!

Toivottavasti pääset näillä vinkeillä eteenpäin tulevaisuuden suunnittelussa!

Jutta

Opiskelupaikkaneuvoja

Kirjoittaja:

Jutta Takalahti

Vastauksesta oli hyötyä minulle
9
Bookmark and Share


Kommentit 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo