Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

Välivuoden pitäminen

Viesti

Moikka!

Olen kiinnostunut hotelli-ja ravintola-alasta, ja haluaisin ehkä tulevaisuudessa työskennellä vastaaonottovirkailijana. En kuitenkaan ole varma, olenko niin kiinnostunut restonomin tutkinnossa olevista talousjutuista (tottakai niitä on muissakin tutkinnoissa), markkinoinnista, liikkeenjohdosta, esimiestehtävistä jne. Joten minulla olisi pari kysymystä sitä koskien:

1. Kuinka paljon restonomin koulutuksessa on yleensä käytännönhommia?
2. Voiko restonomin koulutuksessa suuntautua esim. hotelli-alalle juuri vastaanottovirkailijaksi?
2. Kuinka paljon palkat eroavat, jos on pelkkä hotelli- ja ravintoalan perustutkinto TAI restonomi?


Kävin oponi kanssa keskustelemassa tulevaisuudestani, ja hän oli ehdottomasti sitä mieltä että minun pitäisi hakea heti yliopistoon (keskiarvoni on 9), mutta itse en koe sielä olevan mitään, mikä minua kiinnostaisi. Lapin yliopiston matkailu-alan kuvauskaan ei ihan iske. Menin siis hieman hämilleni jatkosuunnitelmistani, huolimatta siitä että idea yliopistosta ei kiehdo minua.

Tämä sai minut ajattelemaan yhä enemmän välivuoden pitämistä. Haluaisin ehkä tehdä töitä, matkustaa jonnekin ja ns. ottaa rennommin 13 vuoden opiskelun jälkeen. Enkä ole 100% varma juuri siitäkään, että haluanko varmasti hotellialalle ja minkä tutkinnon sitten suorittaisin. Oponi kertoi, että haku tulee muuttumaan (yliopistot ja amk:t yhdessä?), mutta haluaisin tietää

1. Mitä se konkreettisesti merkitsee?
1. Jos pitäisin välivuoden lukion jälkeen, niin miten haku tapahtuu sitten 2013?
3. Onko välivuoden pitäminen aivan tyhmä idea, niinkuin oponi sanoi?

Toivottavasti viestistäni sai jotain selkoa ja saisin jotain vastauksia(=

Moi!

Hyvä, että olet alkanut miettiä sitä, mitä juuri sinä haluat abi-vuoden jälkeen tehdä. Kysehän on juuri sinun elämästäsi ja tavoitteistasi.

1. Noin yleisesti ottaen ammattikorkeakouluopiskelu on käytännönläheisempää kuin yliopisto-opiskelu. Restonomin tutkintoon kuuluu yhteensä noin 20 viikkoa työpaikalla tapahtuvaa käytönnönopiskelua. Myös muulloin opiskelu tapahtuu työelämän tarpeiden näkökulmasta, vaikkakin opiskelun aikana on myös perinteisiä tenttejä ja esseitä. Koska ammattikorkeakoulut järjestävät opintoja hieman eritavalla, kehotan sinua tutustumaan muutamien ammattikorkeakoulujen opinto-oppaisiin, joissa kerrotaan tarkasti kurssit, joita koulutuksessa suoritetaan ja niiden toteuttamistavat. Sillä tavoin saat hyvin kuvaa siitä, mitä restonomin tutkinto pitää sisällään. Opinto-oppaita löytyy ammattikorkeakoulujen omilta sivuilta.

2. Koulutuksessa ei voi erityisesti suuntautua vastaanottovirkailijan tehtäviin. Ammattikorkeakoulusta valmistunut restonomi voi kuitenkin työskennellä vastaanottopäällikön tehtävissä. (Vastaanottovirkailijat ovat usein hotelli- ja ravintola-alan perustutkinnon suorittaneita). Osaa ammattitaitoaan voi suunnata harjoitteluiden ja opinnäytetyön avulla.

3. Koska ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut toimii usein esimiestehtävissä, luonnollisesti myös palkka on parempi. Palkkaan vaikuttaa kuitenkin paljon esimerkiksi vuorotyöstä saatavat lisät ja esimerkiksi paikkakuntalisä. Palkkaan vaikuttaakin usein enemmän työn luonne ja työnantaja kuin koulutustaso.

Matkailu- ja ravitsemusalan koulutuksista saat lisätietoa täältä. Linkin kautta pääset tutustumaan koulutuksiin ja löydät myöt linkit kyseistä koulutusta järjestävien ammattikorkeakoulujen sivuille.

Pohdit myös sitä, millä tavoin haku muuttuu tulevina vuosina.

1. Haku muuttu usealla tavalla. Vuonna 2013 haku ammattikorkeakouluun ja yliopistoon on yhdessä haussa. Lisäksi haussa varataan tietty kiintiö sellaisille hakijoille, joilla ei ole vielä korkeakoulututkintoa tai opiskelupaikkaa.

2. Tulkitsen tämän nyt siten, että jos sinulla ei hakuvaiheessa ole opiskelupaikkaa korkeakoulussa, saat myös välivuoden jälkeen hakea siinä kiintiössä, jossa sen vuoden abit hakevat.

3. Tämä oli nyt ehdottomasti vaikein kysymys ja joudunkin jättämään tähän vastaamatta. Joissakin tilanteissa välivuoden pitäminen voi olla hyvä idea, jos se auttaa sinua hahmottamaan sitä, mitä tulevaisuudessa haluat tehdä. Hyvin käytetty välivuosi voi siis olla jossakin tapauksessa lottovoitto. Mutta jos käy niin, että välivuosi passivoi sinua, eikä se auta hahmottamaan omia tavoitteita, vaan vieraannuttaa koulumaailmasta, se ei ole ehkä järkevää. Kannattaakin nyt pysähtyä pohtimaan erilaisia vaihtoehtoja rauhassa.

Kannattaa tutustua erilaisiin vaihtehtoihin esimerkiksi www.opintoluotsi.fi -sivuston kautta.

Iloista joulua sinulle ja tsemppiä pohdintoihisi!

ystävällisin terveisin,

Sini

opiskelupaikkaneuvoja

Kirjoittaja:

Sini Hurskainen

Vastauksesta oli hyötyä minulle
9
Bookmark and Share


Kommentit 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo