Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

puheterapeutin koulutus

Viesti

Hei!
Olisin kiinnostunut puheterapeutin ammatista. Haluaisin tietää, että mitä edellytetään että pääsee edes sisään opiskelemaan ammattia? Olen nyt lukiossa (menen syksyllä toiselle luokalle) ja ajattelin kirjoittaa ainakin äikän, ruotsin (keskipitkä), enkun (pitkä), matikan (pitkä) ja psykologian. Pitääkö minun kirjoittaa myös biologia, että pääsisin opiskelemaan puheterapeutiksi? Ja onko jotain muuta mitä pitäisi lukea jo nyt lukiossa?

Hei!

Onpa kiva kuulla, että olet löytänyt jo nyt itseäsi kiinnostavan ammatin. Puheterapeuttien määrä kasvaa jatkuvasti ja tarvetta alan ammattilaisille siis löytyy.

Logopediaa voi opiskella Helsingin , Oulun , ja Tampereen yliopistoissa sekä Åbo Akademissa . Logopedia on monialainen opiskeltava aine, joten monenlaisesta osaamisesta on hyötyä koulutukseen hakeuduttaessa, mutta kaikkea ei tietenkään ole tarvetta osata jo etukäteen :)

Äidinkielestä on tietenkin hyötyä ja se onkin erittäin tärkeä puheterapeutin työväline, joten sen opiskeluun kannattaa varmasti panostaa jo lukioaikana. Muutoin riippuu hieman yliopistosta, miten heidän valintaperusteidensa mukaan painotetaan eri aineita ylioppilastutkintotodistuksesta. Kannattaa siis vierailla yliopistojen sivuilla ja katsoa, miten kukin pisteyttää yo-tutkinnon arvosanoja. Pääsääntöisesti tutkintotodistuksesta pisteytetään äidinkieli + 2-5 parhaan pistemäärän tuottavaa ainetta, mutta joillakin yliopistoilla on kertoimet käytössä ja toisilla ei.

Sitten siihen, millaisilla ainevalinnoilla lukiossa voisi mahdollisimman pitkälle edesauttaa omaa menestystään logopedian opinnoissa. Esimerkiksi Helsingin yliopiston sivuilla (ks. linkki yllä) on koottuna, millaisia opintojaksoja kuuluu logopedian opintoihin. Niiden läpikäyminen on varmasti sinulle avuksi pohdinnoissasi. Biologiaakin tarvitaan, kuuluuhan opintoihin myös lääketieteellisiä opintoja. Helsinkiin, Tampereella ja Ouluun näyttäisi olevan samat pääsykoekirjat olleen tänä vuonna;
# Nienstedt W.-Hänninen O.-Arstila A.-Björkqvist S.E., Ihmisen fysiologia ja anatomia.
JA
# Launonen K.-Korpijaakko-Huuhka A-M. (toim.), Kommunikoinnin häiriöt - syitä, ilmenemismuotoja ja kuntoutuksen perusteita.

Koska käytetyissä painoksissa ja luvuissa voi olla eroja, en kirjaa niitä tähän, vaan ne voit tarkastaa yliopistojen kotisivuilta. Muutoinkin kannattaa tietenkin tarkistaa juuri sen hakuajankohdan tiedot, jolloin olet hakeutumassa koulutukseen; hakuvaatimukset voivat
hyvinkin muuttua siihen, kun sinä olet hakeutumassa. Hakuvaatimukset: Helsinki , Oulu ja Tampere sekä Åbo Akademi .

Nyt siis kehoittaisin sinua tutkailemaan logopedian koulutusta järjestävien yliopistojen hakuvaatimuksiin (millaisista yo-tutkinnon aineista saa pisteitä & miten paljon) sekä opintojen sisältöihin. Se auttaa sinua varmasti osaltaan tekemään päätöstä siitä, millaisia aineita haluat lukea lukiossa. Liikaa ei kannata kuitenkaan kirjoitettavia aineita välttämättä itselleen haalia, vaan suoriutua hyvillä arvosanoilla niistä, jotka koet mielekkäiksi
opiskella. Esimerkiksi biologiaa sinun ei välttämättä tarvitse kirjoittaa, mutta sen opiskelemisesta on sinulle silti hyötyä logopedian opinnoissa.

Aurinkoista kesän jatkoa ja tsemppiä opiskeluun!

Päivi
Opiskelupaikkaneuvoja

Kirjoittaja:

Vastauksesta oli hyötyä minulle
45
Bookmark and Share


Kommentit

Viesti

Hei,

tahtoisin hieman korjata opiskelupaikkaneuvojaa siinä, että logopediaa voi opiskella myös Turun yliopistossa :)

http://www.soc.ut...ppiaineet/logopedia/

Kirjoittaja:

Anonymous user 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo